EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Австралия инвестира в добив на редки метали

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австралия инвестира в добив на редки метали

mail08:03 | 17.03.2022прегледи 793 коментарикоментари 0


Австралия обяви, че отпуска почти 500 милиона австралийски долара (360 милиона долара), за да увеличи производството на редки минерали, предаде Ройтерс. Така тя се стреми да диверсифицира доставките от съюзниците си и да се пребори с доминацията на Китай на глобалния пазар.

Премиерът Скот Морисън заяви, че ще бъдат финансирани няколко проекта в Западна Австралия, като така щатът ще стане много важен за съюзниците на Канбера.

Последните събития само подчертаха, че Австралия е изправена пред най-сериозните трудности по отношение на сигурността от 80 години насам. Случващото се в Европа ни напомня за близката връзка между енергийна сигурност, икономическа сигурност и национална сигурност, каза той пред медиите. 

След среща на лидерите на страните от групата Четиристранен диалог за безопасност (Австралия, САЩ, Япония и Индия) през септември във Вашингтон бе постигнато споразумение да се подобри сигурността по веригата за доставки на редкоземни минерали. 

В момента Китай е лидер в производството на такива минерали в света с около 70 до 80 на сто от глобалния пазар и продължава до увеличава дела си. Инициативата цели да намали таза доминация, каза министърът на промишлеността, енергетиката и съкращаването на вредните емисии Ангъс Тейлър.

Дипломатическите отношения между Австралия и Китай са обтегнати, като Канбера определя наложените от Пекин търговски санкции върху селскостопански продукти и въглища в отговор на политически разногласия като "икономическа принуда".

Редкоземните минерали се използват в смартфони, компютри, акумулаторни батерии и електрически автомобили , както и в отбранителната и космическа техника.

Проектите, които ще бъдат финансирани, включват втория завод за отделяне на редкоземни минерали извън Китай, рафинерия за материали за батерии и завод за преработка на ванадий. Средствата ще бъдат предоставени и за комерсиализация на правителствените изследвания и стъпването на нови компании на пазара.

Около 200 милиона австралийски долара ще бъдат включени в тазмесечния бюджет за грантове за привличане на повече проекти за критични минерали на пазара. Канбера вече отпусна 2 милиарда австралийски долара за този промишлен отрасъл.

Австралия произвежда половината от световния литий и е вторият най-голям производител на кобалт в света и четвъртият най-голям доставчик на редкоземни елементи. 

Диверсифицирането на ресурсите за износ ще укрепи австралийската икономика, заявиха високопоставени лица.

Износът на ресурси и енергия на Австралия е на стойност 348,9 австралийски долара, като желязната руда, която се доставя от Австралия за Китай,  е най-големият източник на приходи от експорт за страната.

Информацията за финансирането на критични минерали следва вчерашното изявление на Морисън, в което той обяви, че Австралия ще строи военноморски сух док в Западна Австралия. Той ще  обслужва военноморски кораби и ядрени подводници на съюзнически държави, които посещават страната, както и тези, които ще придобие по силата на споразумение за отбрана със САЩ и Великобритания (AUKUS).

Китай разкритикува действията на Четиристранния диалог за безопасност и споразумението за отбрана със САЩ и Великобритания, като обяви, че, както при студената война практиката е да се атакуват други страни./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg