EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Авиокомпании пестят 2% от горивото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Авиокомпании пестят 2% от горивото

mail14:35 | 10.03.2010прегледи 637 коментарикоментари 0


Авиокомпании, летища и авиодиспечери в САЩ и Европа търсят икономични начини, за да съкратят потреблението на гориво, емисиите на въглероден двуокис и времето за летене. Един от начините е като подобрят координацията при управление на полетите, съобщава The Wall Street Journal, цитирайки запознати източници.
Чрез внимателно планиране на полетите и подобряване на комуникацията между диспечерите, превозвачите и летищата, големите авиокомпании ще успеят да намалят потреблението на гориво с приблизително 2 %, което се равнява на тонове гориво, при полети между Америка и Европа, сочат данни от проведено проучване по темата. Вредните въглеродни емисии са пряко свързани с количеството използвано гориво. В този смисъл по- ефективното използване на горивото ще има и екологични функции.
Предварителните данни от продължаващото проучване са оповестени от Американската федерална авиационна администрация и Европейската организация за въздушен трафик Sesar. Двете организации са предприели инициатива в посока на намаляване на отделяните във въздуха вредни емисии (Atlantic Interoperability Initiative to Reduce Emissions (AIRE). Проектът има за цел да намери икономични начини за трансформирането на авиацията в по- екологична дейност. Очаква се да бъдат спестени средства от намаляване на тягата на двигателя, когато е възможно, както и от определянето на оптимални за летене височини.
Участници в инициативата са над 30 държавни агенции и частни компании. Много авиокомпании, които критикуват забавянето на модернизацията на системите за въздушен контрол в САЩ и Европейския съюз, приветстваха напредъка на инициативата AIRE.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg