EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

АБВ откъсва 20% от БСП електората

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АБВ откъсва 20% от БСП електората

mail18:05 | 27.01.2014прегледи 1631 коментарикоментари 0


Първи електорални трусове след старта на АБВ регистрира регулярното национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 18-22 януари 2014г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.
• Евролиста на проекта АБВ, водена от Ивайло Калфин, стартира със 7% електорална подкрепа. Почти половината от нея идва от БСП, останалата – от центристки, националистически формации и негласуващи.
• С появата на АБВ, БСП губи около 20 на сто от миналогодишните си избиратели. Тя запазва за момента вот от около 15%, но отстъпва първото място на основния си опонент ГЕРБ.
• На фона на трусовете вляво, ГЕРБ успява за първи път от шест месеца насам да мобилизира симпатизантите си и да подобри позициите си, като постига 17.8%.
• ДПС с устойчивите си 6% избиратели и Реформаторският блок с 5.2%, са другите две партии, които минават бариерата, необходима за излъчване на евродепутати.
• Така, появата на нов играч вляво пренарежда съотношението на силите за евроизборите. Ако вотът беше тази неделя, ГЕРБ би имал 6 евродепутата, БСП - 5, ДПС, което разполага с по-голям твърд електорат – 3, АБВ – 2 и Реформаторският блок – 1.
• Отношението към правителството и основните държавни институции се запазва на нивата от месец декември - 21% доверие към кабинета, 10% - към парламента.
• Лек ръст в личните си рейтинги отбелязват премиерът Пл. Орешарски и лидерът на ГЕРБ Б.Борисов. В институционален план относително най-силно нараства одобрението за главния прокурор С.Цацаров (от 22% на 29%), който събира позитиви след реакциите на прокуратурата по случая Сидеров и Борис Миланов (Петното).

Паралелно излезе и проучване на "Галъп интернешънъл". Според него, ако парламентарните избори са днес, БСП би получила 21.6% от гласовете, или с около процент по-малко, отколкото през декември. За ГЕРБ биха гласували 18.1% от българите, за ДПС - 5.8 на сто, а за партии от Реформаторския блок - 4.5%. Национално представителното проучване е направено сред 1012 души между 9 и 16 януари. Според социолозите НФСБ би получила 2.1 на сто от гласовете, а "Атака" - 1.5%. За партия на Николай Бареков биха гласували 2.5%, а над 40 на сто от анкетираните заявяват, че въобще не биха отишли до урните. Според "Галъп интернешънъл" очакванията са на европейските избори през май да гласуват около 2.5 млн. души, което поставя бариерата за влизане в европарламента на около 150 хил. гласа. С уточнението, че е рано за прогнози за евровота, социолозите отчитат, че ГЕРБ и БСП влизат в предизборната битка с равни сили. Възможностите на ДПС са добри, а изгледи за влизане в Европейския парламент имат Реформаторският блок и "България без цензура". НФСБ има своите шансове, а от днешна гледна точка за "Атака" ще е трудно да има евродепутат, пише в прессъобщението на "Галъп". Проучването е направено преди предишният президент Георги Първанов да обяви, че ще прави самостоятелна листа за вота през май с движението си АБВ.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg