EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

WWF: Срещата в Дърбан се провали!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

WWF: Срещата в Дърбан се провали!

mail15:20 | 12.12.2011прегледи 431 коментарикоментари 0


Международната природозащитна организация WWF излезе със становище, че световните лидери не са могли да се обединят около ясни, твърди и амбициозни решения след двуседмични инфарктни преговори на срещата на високо равнище по проблемите в климата, която се проведе в Дърбан, Южна Африка. По този начин стотици милиони хора, които са жертва на климатичните промени – сега и в бъдеще отново остават без надежда и адекватни отговори. Страните участнички достигнаха до слабо споразумение, което утвърди създаването на „Зелен фонд” за климата, който ще разполага с малко средства и около чието финансиране цари неяснота. Бяха отложени важни решения по съдържанието на протокола от Киото и беше поставен неясен ангажимент за постигането на правно глобално споразумение за 2020 г., което може да изправи света пред нарастване на средните температури с 4°C, вместо с договорените и очакваните два градуса.
„Ясно е, че личните амбиции на няколко политически лидери надделяха над тревогите на милиони, които остават изложени на риска от катастрофа, каквато би представлявало глобално затопляне от 4°C”, коментира Саманта Смит, ръководител на глобалната климатична и енергийна инициатива на WWF
Като цяло, отговорността за непостигането на амбициозни цели и реални резултати принадлежи на група противопоставящи се правителства - като САЩ, Япония, Китай, Индия, Русия и Канада, които постоянно оказват съпротива на всички сериозни предложения срещу изменението на климата. Някои държави, като САЩ например, показаха че не се интересуват от един конструктивен изход от срещата в Дърбан. Притеснени от реакцията у дома, американските политици подминаха голямата цел – ограничаване на опасните климатични промени.
Като положителен елемент от срещата може да се отчете появата на голяма обединена група от държави с високи амбиции за справяне с климатичните промени. Те са водени от най-уязвимите страни и малките островни държави, включително Африка, които осъзнават, че светът не може повече да продължава да се развива както досега.
„Възможностите за България при внедряването на конструктивни решения и рисковете от променящия се климат трябва да накарат политиците да осъзнаят, че поемането на отговорност и ангажименти са минимумът от действия за подкрепа на лесно постижимата европейска цел от 30% намаляване на емисиите”, коментира Георги Стефанов, експерт „Климатични промени” на WWF в България.
„За съжаление, у нас наблюдаваме най-вече подкрепа за въглеродно интензивни технологии и решения, основно в секторите енергетика, транспорт и строителство. Това не е път към нисковъглеродно бъдеще. Тези действия са изцяло в противовес на необходимостта от реални действия и осигуряване на инвестиции за развитие на устойчива нисковъглеродна икономика, от която България силно се нуждае поради своята енергоемкост, слаба конкурентоспособност и драматично изоставане в обновяването на технологиите”, допълни още той.
 


Тагове: климат, ЮАР, Дърбан, WWF
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg