EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

WSJ: Слаби шансове за еврозоната за България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

WSJ: Слаби шансове за еврозоната за България

mail18:00 | 12.04.2010прегледи 1928 коментарикоментари 0


България няма да подава молба за присъединяване към еврозоната, тъй като нови данни за бюджета на страната показват множество неизплатени задължения, съобщава WSJ. МВФ прогнозира, че България тази година ще има бюджетен дефицит от 1,8% от БВП.
Данъчните постъпления са намалели с над 27% през първите два месеца от тази година в сравнение със същия период на миналата година, което е довело до бюджетен дефицит от 1,4 млрд. лева – 2% от очаквания БВП за цялата година, според последните данни на МФ.
Финансовият министър Дянков съжали, че България се очакваше да бъде фискален модел, а сега той ще „чувства само срам” на срещата с колегите си от страните-членки на ЕС в Мадрид този месец. Но той отбеляза, че планираното включване на България към предприсъединителния механизъм (ERM-2) за желаещите членство в еврозоната „все още не е паднало от дневния ред”, въпреки че шансовете „вече са много по-слаби”.
Дянков заяви, че една трета от бюджетния дефицит за 2009 г. може да бъде пропусната по време на процеса по присъединяване към ERM-2, с което България ще остане във фискалните лимити.
Министърът на финансите каза още, че е слабите търговски връзки с Гърция трябва да предпазят България от финансовите сътресения в южната съседка.
В отговор на случилото се в Гърция миналата година, новите бюджетни тревоги на България произлизат не от рецесията, а от предишни погрешни пресмятания, за които премиерът заяви, че се дължат на заблуди от страна на предишното правителство.
„Би било нахално да подаваме молба” за ERM2 с оглед на тези разкрития, заяви Борисов.
Дянков настоя, че ще осигури стабилност на българската валута и банкова система, но това ще изисква строга фискална политика, въпреки че българският БВП се е свил с почти 6% миналата година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162