EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

US герои се връщат в Косово за бизнес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

US герои се връщат в Косово за бизнес

mail10:30 | 28.12.2012прегледи 505 коментарикоментари 0


Най-голямата и доходоносна компания в Косово - държавната телекомуникационна компания, се продава. Надпреварата между купувачите е интензивна. Стесняването на кръга на потенциалните купувачи не помогна особено. Една от офертите идва от фонд, финансиран от бившия държавен секретар Мадлин Олбрайт. Пише в голяма статия в. Ню Йорк Таймс.
Олбрайт Кепитъл Менджмънт иска да придобие 75% от акциите в държавната телекомуникационна компания ПТК. Продажбата на компанията се очаква да донесе между 400 и 800 милиона долара. Високопоставени представители на дъщерната компания Олбрайт Стоунбридж Груп вече са дребни акционери в единствения конкурент на ПТК, частната компания ИПКО, което предизвика опасения относно конкуренцията на пазара, ако консорциумът на Олбрайт спечели търга.
Пардю, бивш американски пратеник, лобира пред високопоставени косовски представители от името на конкурентен консорциум, Twelve Hornbeams S.a.r.l /Avicenna Capital LLC.

Стенограмата от срещата на премиера с Пардю като представител на консорциума беше предоставена на медиите от някой недоволен от развитието на търга. Изборът на Пардю като пратеник на консорциума беше "жизнено важно", защото елитът на Косово "го познава и обича заради ролята му на място по време на войната", се казва в стенограмата. След като тя стана публична, Пардю се оттегли от лобирането за консорциума, отказвайки коментар за решението си. Възможно е обаче нито един о подкрепяните от американци кандидати да не спечели търга, решение по който се очаква през януари.
И двамата бивши дипломати обаче са сред американците, притежаващи статут на герои в Косово заради ролята си в интервенцията през 1999 г., която отдели Косово от Сърбия и създаде една от най-новите държави в света.
Толкова много бивши американски държавници се завърнаха в Косово за бизнес - във въгледобивната индустрия и телекомуникациите, или за лобиране и други доходоносни договори с правителството, че е трудно да се предотврати сблъсъкът помежду им.
Сред тях е и Уесли Кларк, бивш генерал от армията и бивш главнокомандващ силите на НАТО в Европа, който ръководеше въздушните бомбардировки срещу сръбския диктатор Слободан Милошевич. И Марк Тавларайдс, който беше директор по законодателните въпроси на Националния съвет по сигурност към Белия дом по времето на Бил Клинтън.
Държавният департамент няма политика, забраняваща на бивши дипломати да лобират от името на държави, в които са работили, или да се връщат в тях за извличане на печалба с изключение на едно правило, което се прилага за федералните служители като цяло. То забранява на високопоставени държавни служители за една година да влизат във връзка с агенции, в които са работили, и не позволява на всички държавни служители до края на живота им да дават консултации по същите въпроси.
Косово не е единствената страна, в която бивши държавни служители се връщат, за да правят бизнес, друг пример е Ирак, но този случай е краен и може би поставя специални етични въпросителни заради изключително силното американско влияние в балканската страна.
Потърсени за коментар бивши държавници, казват, че бизнес сделките им с правителството на Косово ще са от полза за косоварите, тъй като ще изградят по-просперираща икономика. Лоурънс Лесиг, професор по право и директор на Етичният център Едмънд Сафра в Харвард, заявява, че появата на "печалбарството" може да навреди на престижа на САЩ, хвърляйки сянка на съмнение относно хуманитарното естество на интервенцията през 1999 г., целяща прекратяване на сръбските жестокости срещу косовари.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg