EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Unilever заяви, че ще продължи да повишава цените

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Unilever заяви, че ще продължи да повишава цените

mail17:45 | 13.02.2023прегледи 728 коментарикоментари 0


Британският гигант в търговията на дребно "Юниливър" (Unilever PLC) заяви, че ще продължи да повишава цените на своите перилни препарати, сапуни и пакетирани храни, за да компенсира нарастващите си разходи за суровини и да облекчи евентуално поскъпване на продуктите си през второто полугодие на 2023 г., съобщи Си Ен Би Си.

Базираният в Лондон търговец, който произвежда препаратите за миене на съдове "Фейри" (Fairy), сапуните "Дав" (Dove), пикантните храни "Мармайт" (Marmite) и сладоледте "Бен енд Джери'с" (Ben & Jerry's), очаква тенденцията за нарастване на разходите да продължи и през настоящата година, като прогнозира нетната инфлация на суровините да му струва допълнителни около 1,5 милиарда евро (1,6 милиарда долара) през първото полугодие.

Производителите на потребителски опаковани стоки (бързооборотни стоки, бел. авт.) повишиха цените си през последната година, за да се справят с растящите си разходи за различни суровини - от какао и слънчогледово масло до пшеница. Секторът бе изправен пред проблемите с веригата за доставки, възникнали още през пандемията от КОВИД-19, но след като Русия предприе инвазията си в Украйна, цените на енергията и други ключови стоки скочиха допълнително.

Главният изпълнителен директор на "Юниливър" Алън Джоуп е определил изминалата година като "добра" за компанията, растежът е бил рекордно голям от повече от десетилетие, а като цяло големите вериги са имали силно представяне.

Относно евентуално покачване на цените през 2023 г. Джоуп е обяснил: "Разбираме, че потребителят е притиснат, и за да останем конкурентоспособни, искаме да минимизираме размера на ценообразуването". Според него в момента "се намираме в момент, когато пикът на инфлацията е отминал, но ценовият пик все още не е (... ), все още ще има някои скромни нови увеличения на цените".

Британската инфлация достигна рекордните 13,3 на сто през последното тримесечие на миналата година. За същия период базовите продажби на "Юниливър" са се повишили с 9,2 на сто, надминавайки прогнозата за ръст с 8,2 на сто, съобщават от компанията.БТА

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161