EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Toshiba печели 7-ми блок, БЕХ не потвърждава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Toshiba печели 7-ми блок, БЕХ не потвърждава

mail19:15 | 03.07.2014прегледи 1334 коментарикоментари 0


Японската група Toshiba, чрез американския си филиал Westinghouse, е на път да спечели договор за ядрен реактор в България, пише днес икономическият вестник "Никей", цитиран от АФП.
През декември миналата година българското правителство одобри преговори между Българския енергиен холдинг (БЕХ) и Toshiba за изграждането на нова ядрена мощност с технологията на Westinghouse за реактор с вода под налягане.
"БЕХ и Toshiba/Westinghouse навлязоха в заключителната фаза на изясняване на въпросите, предшестваща споразумение", твърди "Никей".
"Преговорите продължават, но подробностите все още не са уточнени", посочи говорителка на Toshiba в Токио, допълвайки, че наистина се очаква споразумение.
Поръчката би била от порядъка на 500 милиарда йени или 3,6 милиарда евро за нов реактор в единствената атомна централа в България. Реакторът би могъл да бъде пуснат в експлоатация към 2025 година. Westinghouse освен това би трябвало да влезе в капитала на БЕХ, посочва АФП.
"Има вероятност до една седмица да бъде сключено споразумение", уточнява "Никей". Новината доведе до поскъпване на акциите на Toshiba с 2,54 на сто до 484 йени.
Българският министър на икономиката и енергетиката (Драгомир Стойнев) заяви в края на миналата година, че има вероятно договорът да бъде подписан преди края на 2014 година, така че самото строителство да може да започне през 2016 година, припомня АФП.
 

Отговорът на БЕХ

Споразумението с "Уестингхаус" и "Тошиба" за стратегически инвеститор за изграждането на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй" не предполага на този етап поемането на каквито и да е ангажименти. Това се посочва в съобщение на Българския енергиен холдинг.

Преговорите с "Уестингхаус електрик кампъни" и "Тошиба" започнаха още през декември 2013 г. , когато след решение на Министерския съвет и на министъра на икономиката и енергетиката бе подписано Споразумение за стратегически инвеститор.

Самото споразумение представлява обща рамка на евентуалното сътрудничество между страните, подчертават от БЕХ.

Стойността на необходимите инвестиционни разходи за реализиране на проекта следва да бъде уточнена по време на преговорите по условията на договора за инженеринг, доставка и строителство, добавят от холдинга.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1040