EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Thomas Cook фалира + последствията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Thomas Cook фалира + последствията

mail10:05 | 23.09.2019прегледи 2689 коментарикоментари 0


Британският туроператор Томас Кук (Thomas Cook), обяви днес фалит, след като не е успя да намери необходимите пари, за да продължи дейността си, и ще започне производство по ликвидация. Това предадоха световните агенции.
Така се отменят почивките на стотици хиляди клиенти.
Властите ще трябва да организират завръщането в родината на близо 600 000 туристи, клиенти на старата туристическа компания в света, от които на 150 000 британци. Това е двойно по-голям фалит от обявения преди две години от британската авиокомпания Монек (Monarch) и на практика означава, че операцията ще бъде най-голямата за цивилни след Втората световна война, отбелязва АФП.
Въпреки значителните усилия, положени през уикенда, дискусиите с различни представители на групата и на нови източници на вероятно финансиране, споразумение не бе постигнато. Управителният съвет стигна до заключение, че няма друг избор, освен да вземе мерки за задействане на процедура по ликвидация и то незабавно, се пояснява в комюникето на Томас Кук.
В същото време британските авиационни власти информираха, че Томас Кук, "туроператор и едновременно авиокомпания, е прекратил дейностите си. Всички резервации през Томас Кук, за полети и нощувки, са анулирани".
Създаден през 1841 година, Томас Кук, най-старият в света независим туроператор, има 22 000 служители, от които 9000 във Великобритания.След фалита Томас Кук (Thomas Cook) ще бъде продаден цялостно или на части. Това обяви днес Нешет Кочкар, вторият по големина акционер на туроператора, уточнявайки, че ще види какво се предлага преди да реши дали купува още активи, предаде Ройтерс.
Кочкар, който държи дял от 8 процента във фалиралия бизнес, посочи, че Томас Кук дължи "няколко стотин милиона британски лири" на турски компании и има вероятност те да не бъдат изплатени след продажбата. Нешет Кочкар е и председател на борда на турския туроператор Анекс тур (Anex Tour), който обслужва туристи предимно от Русия и Украйна.

Фалитът на британския туроператор „Томас Кук“ може да засегне и българския туризъм, заявиха за „Хоризонт“ експерти от бранша. Министър на туризма Николина Ангелкова съобщи, че ще се срещне утре с български хотелиери, за да изясни очакваните щети. Тя съобщи на брифинг, че около 2500 британски туристи, чиято почивка в България е уредена чрез „Томас Кук“, ще бъдат върнати обратно в родината си за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване.

„Това ще бъде изцяло за сметка на британския орган по гражданско въздухоплаване чрез техния гаранционен фонд „Атол“, като и днес очакваме два полета - в 19,00 и 23,00 часа от летище Бургас, да бъдат изпълнени към Обединеното кралство. На единия има може би около 180, на другия 175 пътника“, каза тя.

Ангелкова потвърди, че „Астрал холидейс“ е посредникът, който работи с компанията за България. И посочи, че туристите, които „Томас Кук“ води у нас през лятото, са между 350 000 и 450 000. Щетите за българския туризъм ще са в две направления, заяви пред „Хоризонт“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, според когото "фалитът на британския туроператор ще предизвика цунами в туризма".

Той смята, че „Томас Кук“ има значителни задължения към български хотелиери, а освен това няма да бъдат реализирани бъдещи пътувания до края на сезона. Драганов посочи още, че авиокомпанията извършва значителен дял от летните чартърни полети до Варна и Бургас.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg