EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Spiegel: €20 млрд. дупка в гръцкия бюджет

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Spiegel: €20 млрд. дупка в гръцкия бюджет

mail12:15 | 25.09.2012прегледи 432 коментарикоментари 0


"Черната дупка" в бюджета на Гърция възлиза на 20 млрд. евро, посочва германското списание " Spiegel" на електронната си страница, съобщава гръцкият в. "Прото тема". Списанието се позовава на данни, събрани от международните кредитори на Гърция. Тази сума е два пъти повече от първоначалните изчисления. Гърция ще може да получи следващия транш от финансовата помощ, само ако покрие този дефицит, пише германското списание. От юни Гърция чака транша, около 31 млрд. евро, като в същото време рецесията в страната е по-голяма от прогнозираната. " Spiegel" пише и за битка между германското правителство и Европейската комисия кога ще бъде решено дали да се отпусне следващ транш за Гърция. Комисията иска решението да се вземе през октомври, а Берлин твърди, че надеждни данни за гръцката икономика ще има най-рано през ноември.

Гърция отхвърли твърденията на германското списание. Финансовото министерство заяви вчера, че бюджетният дефицит ще бъде покрит от планираните съкращения на разходите в размер на 11,5 млрд. евро и 2 млрд. евро от новите данъчни мерки, които Гърция договаря с тройката кредитори (Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд).
Френският премиер Жан-Марк Еро подкрепи идеята на Гърция да бъде отпуснато повече време, за да намери изход, но при условие че бъде искрена в ангажимента си за реформи и по-специално фискалните. Това съобщи AFP, цитирайки интервю на премиера за информационния портал Медиапарт. На въпрос за ситуацията в Гърция френският премиер отбелязва, че излизането на Гърция от еврозоната не може да е решение. "Вече може да й се даде още време за намиране на изход", посочва Еро. Когато е попитан дали е благоразположен към това, той отговаря следното: "Да. При условие че Гърция е искрена в ангажимента си за реформи, особено фискалните". На въпрос дали Гърция е искрена, френският премиер отговори: "Разговарях за това с Евангелос Венизелос (сегашния лидер на ПАСОК, гръцката социалистическа партия - бел. AFP) през август и гърците засега се инатят за фискалната си реформа", казва Еро. "Те не успяват да накарат корабособствениците да плащат, а онези, които имат много пари в Гърция, инвестират в недвижими имоти, в чужбина. Всичко това е неморално. Гръцката криза е структурна, но и политическа", заключава правителственият лидер.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg