EUR 1.9558
USD 1.8253
CHF 2.0199
GBP 2.2531
CNY 2.5796
you tube
mobile version

SpaceX ще изстреля още сателити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

SpaceX ще изстреля още сателити

mail14:06 | 05.12.2022прегледи 564 коментарикоментари 0


„СпейсЕкс“ получи разрешение за изстрелване на още сателити, като общата бройка ще достигне 7500, предаде Ройтерс. Федералната комисия по комуникации на САЩ обяви, че компанията може да изстреля сателитите си, но засега комисията ще забави взимането на по-нататъшни решения. 

„Старлинк“ на „Спейс Екс“ е бързо разрастваща се мрежа с повече от 3500 сателита в ниска земна орбита. 

През 2018 г. Федералната комисия по комуникациите разреши на компанията да разположи 4425 сателита от първо поколение. 

„Спейс Екс“, която е на милиардера Илон Мъск, поиска одобрение за разполагане на 29 988 сателита от второ поколение – „Gen2 Старлинк“, за разпространение на интернет на места със слабо или липсващо покритие. 

В изявлението на Федералната комисия по комуникации се казва, че взетото решение ще позволи широколентов достъп с национално покритие от Gen2 поколение, добавяйки, че „така ще бъде преодоляно дигиталното разделение“. Решението на федералната комисия ще защити другите сателитни и наземни оператори и ще осигури сигурна среда и орбитални ресурси в бъдеще.

През август апелативният съд на САЩ потвърди решение на Федералната комисия по комуникациите за одобрение на искането на „Спейс Екс“ за разполагане на още сателити в ниска земна орбита като план за разпространение на широколентов интернет от космоса. 

През септември „СпейсЕкс“ оспори решението на комисията за отказ на 885,5 млн. щатски долара субсидии за широколентов интернет в откъснатите райони. Председателят на федералната комисия Джесика Роузънуърсъл каза пред август, че технологията на „Старлинк“ е обещаваща, но е възможно тя да не изпълни изискванията на програмата. Роузънуърсъл цитира данни, показващи намаление на скоростта през изминалата година и каза, че цената на услугата нараства твърде бързо за потребителите. 


Тагове: SpaceX, сателити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 1753