EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

SG Експресбанк:Оценката на Moody’s не касае България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

SG Експресбанк:Оценката на Moody’s не касае България

mail13:00 | 15.09.2011прегледи 533 коментарикоментари 0


След преразглеждането на кредитния рейтинг на френските банки, Групата Societe Generale приема решението на Moody’s за намаление на кредитния й рейтинг с една степен (от Аа2 на Аа3), което се дължи на методологически аспект за приравняване на допускането за държавна подкрепа към Групата Societe Generale с това към другите две големи френски банкови групи, се казва в изявление на групата.
Това ниво на кредитен рейтинг все пак нарежда Групата Societe Generale сред една от най-силните банкови институции в Европа.
Групата Societe Generale отбелязва, че Moody’s счита за малка и контролируема експозицията на групата към Гърция, като същото се отнася и за експозициите към другите страни в периферията на Европа, където групата е представена, в съпоставка с нейната рентабилност и капиталова база.
Групата Societe Generale подчертава, че е доказала своя капацитет за успешно управление на текущата ситуация и е взела подходящи мерки в подкрепа на своята ликвидна позиция.
Ето някои факти за Групата Societe Generalе:
- Групата Societe Generale е с балансиран модел на универсална банка, който успешно устоя на кризата
- Групата Societe Generale показва печеливши финансови резултати (1.6 млрд. евро нетна печалба за първото полугодие на 2011 г.), дори и след провизиране на риска от гръцкия суверенен дълг.
- Групата Societe Generale е със стабилен финансов балансов отчет: 9.3% капиталова адекватност от първи ред в края на юни и капиталова база, която се разшири от 21.6 млрд. евро през 2007 г. до 40.6 млрд. евро през 2011 г..
- Групата Societe Generale има достъп до широка база от ликвидност в основните валути, благодарение на международни и диверсифицирани източници на финансиране.
- Експозицията към Гърция и други страни в периферията на еврозоната е вече ограничена и продължава да се намалява.
- Консервативно управление на рисковете, без влошаване на портфейла и пазарни инциденти по време на настоящата криза.

Експозиция на Групата Sociеtе Gеnеrale в Гърция и другите периферни страни в Европа
Размерът на експозицията на Групата Societe Generale към държавния риск на Гърция, Италия, Ирландия, Португалия и Испания е еквивалентен на 4.3 млрд. евро:
- Разпределен е в размери: 1.1 млрд. евро за Гърция (от които 0.9 млрд. евро в държавен дълг), 0.3 млрд. евро за Ирландия, 1.5 млрд. евро за Италия, 0.2 млрд. евро за Португалия, и 1.2 млрд. за Испания;
- Постоянно се свива (-2,3 млрд. евро от декември 2010 г.), и по-специално, експозицията към гръцкия държавен дълг сега е само за 0.9 млрд.евро, след провизирането. Тъй като цялата ни експозиция е с падеж преди 2020 г., тя е напълно провизирана във второто тримесечие съобразно рамките на гръцкия план за подпомагане.
- Процентът на провизиране на гръцкия държавен дълг е 35%.

Дъщерното дружество на групата в Гърция е малко (с около 1% пазарен дял) и е адекватно провизирано.

За Societe Generale Експресбанк, дъщерното дружество в България
„Настоящото преразглеждане на рейтинга на Групата Societe Generale не засяга по никакъв начин представянето на Societe Generale Експресбанк, нейната стабилност и сбособността й да отпуска финансови средства на корпоративни и индивидуални клиенти: отпреди няколко дни предлагаме нова конкурентна оферта по жилищен кредит с лихва от 7%. Освен това банката не притежава никаква експозиция към гръцката държава. Societe Generale Експресбанк в момента е и с най-високия възможен рейтинг в България - Fitch BBB+, благодарение на качеството на своите клиенти, консервативното управление на риска и способността й да показва силни финансови резултати (126% увеличение на нетната печалба към юни 2011 г. в сравнение с юни 2010 г.) каза Бертран Козароло - Зам.-гл. изпълнителен директор в Societe Generale Експресбанк.

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046