EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Schneider Electric откри индустриална геотермална с-ма

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Schneider Electric откри индустриална геотермална с-ма

mail17:05 | 07.12.2023прегледи 953 коментарикоментари 0


Schneider Electric, лидер в дигиталната трансформация на енергийното управление и автоматизацията, откри официално първата у нас иновативна система за геотермална енергия в индустриално предприятие от нов тип. Системата обслужва сертифицираната Умна фабрика на Schneider Electric в Пловдив, която по този начин става изцяло независима от природния газ.

„Като локална бизнес организация сме изключително щастливи, че компанията има устойчиви инвестиционни намерения в България. Разширението на фабриката, което беше пуснато в експлоатация наскоро, е поредна стъпка в тази посока, която, вярвам, няма да е последна. Същото важи и за геотермалната система, която откриваме днес. Проекти от това естество са ключови за създаването и развитието на технологични компетенции у нас и ще бъдат изключително важни в бъдеще“, споделя Ивелина Николова, генерален мениджър на Schneider Electric за България, Албания, Северна Македония и Косово.

В отговор на амбициозните глобални цели на Schneider Electric иновативната геотермална система за отопление и охлаждане е изградена със сондажи от „сух“ затворен тип, т.е. в нея циркулира флуид, който се загрява от естествената температура на земята. Термопомпени агрегати произвеждат топла вода за отопление през зимата и гореща вода за битови нужди целогодишно.

В преходните сезони термопомпените агрегати осигуряват пасивно охлаждане, а в най-горещите дни охлаждането е активно с използване на хладилния цикъл. При активно охлаждане „безплатната“ топлина на кондензация може да се насочи към производството на битова гореща вода. По-този начин може да се постигне над 70% икономия на електрическа енергия за отопление и охлаждане на завода.

Основните предимства на затворения тип система са оползотворяването на неизчерпаема енергия от земята и намаляването на консумацията на електрическа енергия. При това системата не използва подземни водни ресурси. 

„Новата геотермална система означава пълно елиминиране на употребата на природен газ. За Schneider Electric това е дългосрочно стратегическо намерение, свързано с нашия ангажимент за постигане на въглеродна неутралност. Управлението на енергията заедно с устойчивото развитие е есенцията на нашия бизнес и наша компетентност“, споделя Мартин Йорданов, директор на Умната фабрика на Schneider Electric в Пловдив. „Ето защо да бъдем пионери в изграждането на такъв тип системи в индустрията е естествена роля за нас като компания“, допълни той.  

В началото на 2021 г. Schneider Electric обяви своите шест официални ангажимента за ускоряване на устойчивото развитие, обвързани с Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Планът за декарбонизация на компанията включва въглероднонеутрални операции през 2025 г., въглeроднонеутрален цялостен отпечатък върху околната среда през 2040 г. и верига за доставки с нулеви нетни въглеродни емисии през 2050 г.

„Мисията е възможна! България днес не само догонва Европа или останалия свят, тя вече е водеща в прилагането на модерните и съвременни и технологии“, сподели Пламен Панчев, изпълнителен директор и основател на ТИЗ. Той завърши думите си с цитат от заместник-председателя на Европейската комисия, който по време на откриването на българския павилион в Дубай е обявил, че Тракия икономическа зона е един от най-добрите примери в Европа за прилагане и реализиране на проект за въглеродна неутралност. „Това е възможно, защото ние имаме партньори като Шнайдер Електрик, които не само говорят, а и изпълняват всичко това“, допълни   г-н Панчев. 

Геотермалната система на Schneider Electric ще допринесе не само за подобряването на енергийната ефективност, но и за борбата с климатичните промени. Добавянето на възобновяеми енергийни източници, присъединени с помощта на подходящи дигитални решения, е подход, който подпомага намаляването на отрицателните влияния на човешката дейност върху околната среда. 

На церемонията по откриването на съоръжението присъстваха представители на националните и местни власти.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg