EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P повиши рейтинга на НЕК

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P повиши рейтинга на НЕК

mail10:25 | 22.08.2023прегледи 1560 коментарикоментари 0


На 17 август 2023 г. международната рейтинговата агенция "Стандарт енд Пуърс" (Standard & Poor’s) повиши кредитния рейтинг на "Национална електрическа компания" (НЕК) от "ВВ-" на "BB", със стабилна перспектива, поради подобряване на кредитните показатели на дружеството. Това съобщиха от НЕК.

Повишаването на рейтинга е резултат от изключителното представяне през 2022 г. на НЕК и едноличния собственик на компанията - "Български енергиен холдинг" (БЕХ), допълват от "Националната електрическа компания".

Стабилната перспектива отразява очакванията на рейтинговата агенция, че БЕХ ще продължи да оказва ликвидна подкрепа на НЕК и останалите дъщерни дружества от Групата, както и ще поддържа задлъжнялостта си ниска за периода 2023 – 2025 г. От "Стандарт енд Пуърс" посочват също, че очакват подобрение в профила на приходите на БЕХ.

Отлагането на либерализацията на пазара на електроенергия на дребно за 2025 г. ограничава самостоятелния кредитен профил на НЕК. Рейтинговата агенция прогнозира, че поради изпълнението на функцията на Обществен доставчик НЕК може да бъде изправена пред променливи финансови резултати.

Кредитната агенцията подчертава, че БЕХ Група запазва стратегическото си значение за сигурността на доставките на електроенергия и природен газ в страната и посочва, че вероятността за подкрепа от страна на правителството е нараснала, доказателство за което са предоставените държавни заеми и гаранции на компании от холдинговата структура. "Стандарт енд Пуърс" разглежда НЕК като дъщерно дружество от стратегическо значение за БЕХ Група, предвид важната му роля в енергийната система на България като производител на беземисионна електроенергия от ВЕЦ, доставчик от последна инстанция и обществен доставчик на електроенергия, както и на факта, че дружеството успя да се трансформира от губещо предприятие до компания, допринасяща за близо 20 процента от EBITDA (оперативна печалба преди лихви, данъци и амортизации) на БЕХ Група, се посочва в съобщението.

Рейтинговата агенция информира, че би могла да повиши рейтинга на НЕК, ако кредитният профил на БЕХ Група се подобри до "bbb-" в резултат от по-голяма  стабилност на рентабилността на групата и повече яснота по отношение изпълнението на националните планове и политики, насочени към енергиен преход. 

БТА припомня, че в края на 2021 г. международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" също повиши кредитният рейтинг на НЕК  до ниво "BB-".  Перспективата за НЕК тогава беше стабилна.


Тагове: НЕК, рейтинг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg