EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P повиши рейтинга на Босна и Херцеговина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P повиши рейтинга на Босна и Херцеговина

mail16:09 | 10.08.2023прегледи 1964 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция „Стандард енд Пуърс“ повиши кредитния рейтинг на Босна и Херцеговина от 'B' на 'B+', със стабилна перспектива, предаде босненската агенция ФЕНА.

В доклада си анализаторите на „Стандард енд Пуърс“ посочват, че повишаването на кредитния рейтинг отразява тяхното виждане за икономиката на Босна и Херцеговина, която се оказа устойчива, въпреки неотдавнашните въздействия, включително пандемията от ковид 19, няколко ситуации на политическа нестабилност и по-слабо външно търсене.

Реалният БВП на Босна и Херцеговина се възстанови напълно след пандемията и въз основа на икономическите показатели за първата половина на 2023 г. анализаторите на „Стандард енд Пуърс“  преразгледаха своите прогнози за растеж на реалния БВП нагоре, от един процент на два процента.

Повишаването на кредитния рейтинг е повлияно и от благоприятната фискална позиция на консолидираното държавно управление с прогнозиран нисък нетен държавен дълг от 22 процента от БВП до края на 2023 г.

Според оценките на анализаторите разходите за обслужване на външния дълг ще се запазят на 2,5% от държавните приходи до 2026 г., което е ниско ниво в световен мащаб.

Повишаването на рейтинга се основава и на очакванията на рейтинговата агенция, че ще има смекчаване на вътрешнополитическите конфронтации.

Валутният борд, както се посочва в доклада, е важна икономическа котва и не се очакват промени спрямо него в бъдеще.

Според анализаторите на „Стандард енд Пуърс“ през следващата година може да има ново повишаване на кредитния рейтинг, ако се постигне устойчив преход към постигане на политически решения, основани на консенсус, което в средносрочен план може да ускори реформите и икономическия растеж.

От друга страна, до намаляване на кредитния рейтинг може да се стигне в случай на засилване на политическите конфронтации, особено ако те доведат до евентуални негативни последици по отношение на обслужването на външния дълг, съобщи Службата за комуникации на Централната банка на Босна и Херцеговина./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg