EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

S&P повиши икономическата перспектива на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P повиши икономическата перспектива на Гърция

mail15:08 | 27.04.2023прегледи 3511 коментарикоментари 0


Международната рейтинговата агенция Standard & Poor’s повиши икономическата перспектива на Гърция от „стабилна“ на „положителна“ и препотвърди рейтинга на страната на „BB+“, което е една степен под инвестиционния клас, предаде за БТА агенция АНА-МПА.

Standard & Poor’s  повиши рейтинга на Гърция от „BB“ на „BB+“ през април 2022 г.

Агенцията отбелязва, че структурните реформи и икономическата устойчивост на Гърция, както и подкрепата от ЕС са подобрили публичните финанси и стабилността на финансовия сектор.

„След най-бързата фискална корекция в ЕС през 2022 г., първичният баланс на Гърция се върна към излишък и очакваме допълнителен данъчни подобрения през следващите години“, добави в изявление Standard & Poor’s.

Инвестициите се повишиха до 21% от БВП в края на 2022 г. – повишение от 9 процентни пункта за последните три години, отбеляза също агенцията,  като добави, че „очакваме тази тенденция да продължи благодарение на наличните 30,5 милиарда евро от Фонда за възстановяване и устойчивост за Гърция. Затова ревизирахме перспективата за Гърция от стабилна на положителна, потвърждавайки рейтинга BB+/B."

Икономиката на Гърция „обърна страницата“, каза гръцкият министър на финансите Христос Стайкурас, приветствайки подобряването на икономическата перспектива на Гърция и добавяйки, че Standard & Poor’s „става втората международна рейтингова агенция през 2023 г., която поставя страната на половин степен преди инвестиционния рейтинг“.

Агенцията за кредитен рейтинг Fitch повиши рейтинга на Гърция от „BB" на „BB+" през януари.

БТА


Тагове: Гърция, рейтинг
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg