EUR 1.9558
USD 1.7999
CHF 1.9913
GBP 2.2782
CNY 2.4937
you tube
mobile version

S&P: Гърция в рецесия и през 2014 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

S&P: Гърция в рецесия и през 2014 г.

mail15:30 | 10.10.2013прегледи 579 коментарикоментари 0


Икономиката на Гърция ще остане в рецесия и следващата година за седми пореден път, а безработицата ще достигне рекордно ниво от 28,5%, според рейтинговата агенция Standard & Poor's, цитирана от гръцкия вестник "Катимерини". Международната рейтингова агенция очаква спадане на БВП на Гърция с 1% през следващата година. Агенцията потвърди рейтинга на страната на ниво "B-". Високото равнище на дълга, както и рисковете от политическа и социална нестабилност са основните фактори, които определят по-предпазливата позиция на анализаторите на Standard & Poor's. Основните показатели на гръцката икономика са се подобрили, ако се има предвид намаленият дефицит по текущата сметка, бюджетното регулиране и засилването на конкурентноспособността. Също така, европейските партньори са решени да задържат Гърция в еврозоната, отбелязва рейтинговата агенция. От друга страна обаче дълговете на страната остават огромни, а икономическите и политическите предизвикателства са сериозни. Агенцията е обезпокоена и от социалния ефект от продължителната рецесия. Standard & Poor's прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт с 1% следващата година спрямо спад от 4% през тази година. Прогнозата на агенцията контрастира с очакванията на гръцкото правителство и на международните кредитори, които смятат, че икономиката ще се върне към растеж догодина. Страните от еврозоната и Международният валутен фонд предоставиха на правителството в Атина от май 2010 г. два пакета международно финансиране на обща стойност 240 милиарда евро, напомня изданието.
Гърция ще се завърне към икономически растеж от 0,8% през 2014 г., а през 2015 г. този растеж ще се удвои и ще достигне 2%, прогнозира Дойче банк в нов доклад за Европа, цитиран от гръцкия в. "Етнос". Германските анализатори очакват брутният вътрешен продукт на Гърция, който след като тази година се сви с 4,3%, догодина отново да започне да нараства. В същото време те изтъкват някои значителни слабости на Гърция, сред които подчертават съществуващия спад на преработвателната промишленост и най-ниската за еврозоната производствена активност. Ако преработвателният сектор не бъде подсилен, растежът в Гърция не може да бъде жизнеспособен, смята Дойче банк.

Проектобюджетът на Гърция, който днес се очаква да бъде внесен в парламента, предвижда връщане на икономиката на страната към положителни темпове на растеж и нарастване на първичния бюджетен излишък, предаде радио Атина. Според целите на икономическата програма на правителството в проектобюджета за 2014 г. е заложен първичен излишък от 1,9% от БВП или 2,8 млрд. евро. За тази година този излишък се изчислява на около 300 млн. евро. Наред с това за икономиката се предвижда растеж от 0,6% за 2014 г. За настоящата година заложената в бюджета рецесия е 4%. Новият бюджет на Гърция ще включва още увеличаване на доходите в размер на 1,5 млрд. евро, а също и намаляване на първичните разходи с 3,2 млрд. евро, за да бъдат постигнати целите за бюджетния дефицит и дълга през 2014 г. Окончателният текст на бюджета ще влезе в пленарна зала през ноември, след като приключат преговорите, които гръцкото правителство води с т. нар. "тройка" международни кредитори по външното финансиране на страната. В интервю за Дойче веле управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард заяви, че Гърция е трябвало да бъде подложена на "големи саможертви" и да реализира необходимите структурни реформи, като изтъкна, че страната е успяла да постигне макар и малък бюджетен излишък.

 


Тагове: Гърция, рецесия
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg