EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

RWE предлага АЕЦ Белене на руската Интер РАО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

RWE предлага АЕЦ Белене на руската Интер РАО

mail20:09 | 27.05.2009прегледи 794 коментарикоментари 0


rwe1Немската RWE, която е стратегически партньор на НЕК в изграждане на АЕЦ Белене преговаря с руската компания "Интер РАО" и още две фирми, за подялба на дела си от 49 % от българския проект, съобщи Мардик Папазян, изпълнителен директор на НЕК, която държи мажоритарния пакет от 51%.

"Интер РАО" управлява електропреносната мрежа в Русия и притежава редица електроцентрали в страната и в чужбина с обща мощност от 18 хил. мегавата. Компанията купи дял от "Химко"- Враца. Папазян твърди, че другият кандидат е  финландска компания, която има опит в експлоатацията на руския реактор, предшественик на предлагания от "Атомстройекспорт" ВВЕР-1000 трето поколение.

Не е ясно дали RWE ще създаде общо дружество с НЕК до края на юли както се очакваше.  

Проблем по проекта създава и тежката рецесия в която е навлязла руската икономика. Путин обеща  руско държавно финансиране на Белене, но все още не е изпратила условията за отпускане на заем.

Финансирането на трите големи енергийни проекта с руско участие в България е под сериозен въпрос, след като в понеделник президентът Медведев призна пред събраните в Кремъл членове на правителството и Путин, че страната затъва в рецесия, по-дълбока от очакваното, и трябва да се пести всяка рубла през следващите три години. Икономиката на Русия се е свила с 9.5% през първото тримесечие спрямо януари - март 2008., а бюджетният дефицит през 2009 ще надхвърли 7% от БВП, като това е оптимистичната прогноза. При дефицит 5% резервният фонд, пълнен с петродолари, ще свърши преди края на 2009 и през 2010 - 2011страната ще трябва да запълни дупката в бюджета с кредити от чужбина в размер на 7 и 10 млрд. долара, каза след срещата министърът на финансите Алексей Кудрин.
За газопровода "Южен поток", в който на българска територия държавата е поела ангажимент да финансира половината от строежа, финансовите параметри ще са ясни след година. В дружеството за петролопровода Бургас - Александруполис Русия държи 50%, а по една четвърт - България и Гърция, за която в понеделник МВФ рязко коригира надолу очакванията си за 2009.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 904