EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

On line измамите в България малко

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

On line измамите в България малко

mail13:03 | 25.10.2010прегледи 455 коментарикоментари 1


Според Европейския потребителски център (ЕПЦ) в България 65% от жалбите са свързани с пазаруване в интернет, каза Игнат Арсенов, юридически консултант на центъра в България.
Според данни, изнесени от ЕПЦ за периода януари-септември е регистриран спад на запитванията, но за сметка на това жалбите се увеличават от 138 през 2009 г. на 213 до септември тази година, като 65 % от жалбите са свързани on line търговия – закупуване на стоки, услуги, резервиране на хотели и др. От 213 жалби в ЕПЦ у нас, половината са били разрешени. За около 6 месеца са върнати суми за почти 10 000 евро на потребители.
В България on line се пазаруват предимно стоки, като случаите на измама са относително малко. До октомври са регистрирани около 30 жалби от чужденци към български търговци, като българските търговци реагират адекватно и всички жалби са разрешени.
ЕПЦ у нас е създаден през 2008 г., като в Европа центровете функционират от пет години. Те се финансират от ЕК. Услугите са напълно безплатни.
Основна тенденция в ЕС е да нараства броят на подадените жалби от потребители, пазарували в интернет. В ЕС 55,9 % от жалбите са свързани с онлайн транзакции, 20 % с продажба на място, 10 % с продажба по телефон и чрез телевизия. Повече от половината от работата на европейските потребителски центрове е свързана с онлайн транзакции. Най-много жалби има в областта на транспорта, той заема 30,6 % от жалбите, 26 % са от култура и отдих, 13,3 % от ресторанти и настаняване. По естеството на проблема жалбите касаят качеството на продукта и услугата, става дума за дефекти и несъответствие на стоката, при 21 % от случаите има проблем с доставката. Мъжете по-често се обръщат към ЕПЦ в ЕС. В половината от случаите споровете се разрешават от центровете.
 


 
Коментари
 
Петя - 07-02-2011 г. 08:48:43

От няколко месеца получавам писма по ел.поща с долу-горе еднакво съдаржание но от различни податели.Писмата се касаят за това колко лесно можем да получим огромна сума от овдовели милионерки без наследници.Всичко савало много лесно само да сме съгласни.След това започват да ти изкат номера на банкови сметки,копия от лични документи,адрес и т.н.Моля ви да намерим начин да спрем тези "милионерки" да вършат тези измами,пощата ми е залята от такива писма и сигурно не съм единственна.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg