EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

OMV съди Румъния в арбитраж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

OMV съди Румъния в арбитраж

mail09:32 | 28.04.2017прегледи 1125 коментарикоментари 0


Австрийската група OMV, която контролира най-големия румънски производител на нефт и газ OMV Petrom, започна дело срещу румънската държава в Международния арбитражен съд в Париж.

OMV търси възстановяване на екологични разходи от 34 млн. Евро, свързани с извеждането от експлоатация на стари кладенци и обеззаразяване на съответните обекти, съобщиха от групата в своя годишен доклад за 2016 г.

Според приватизационния договор на Петром, сключен през 2004 г. от страна на ОМВ и румънското правителство, държавата се съгласява  да плати на OMV разходите, свързани със затварянето на стари кладенци и екологизирането на обектите за период от 30 години. Австрийската група се съгласи да извърши постепенно този процес и той да бъде заплатен от румънската държава.

OMV обаче твърди, че румънската държава закъснява да плаща екологични разходи в размер на 34 милиона евро, въпреки многократните нотификации. Така групата реши да започне арбитражното производство срещу румънската държава за възстановяване на парите. Общите суми, които Румъния трябва да плати на OMV за закриването на стари кладенци, се оценяват на 542 млн. Евро, които трябва да бъдат платени до 2034 г. според годишния доклад на австрийската група.

След приватизацията OMV Petrom изпрати на държавата искания за възстановяване на сумата от около 86 млн. Евро, от които държавата е платила само около 18 млн. Евро, според документ, предоставен от OMV на местната Медиафакс.

OMV купи  51% от Petrom през 2004 г. в сделка на стойност 1,5 млрд. Евро, от които държавата получи само 668 млн. Евро, докато 832 млн. Евро взе  компанията чрез увеличение на капитала си. OMV вече е възстановила парите, платени на румънската държава за Петром от дивиденти. Румънската държава все още притежава 20,64% от капитала на компанията.

източник:romania-insider.com

 


Тагове: OMV, Румъния
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg