EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Morgan Stanley: Риск от глобална рецесия след 9 месеца

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Morgan Stanley: Риск от глобална рецесия след 9 месеца

mail11:05 | 08.08.2019прегледи 675 коментарикоментари 0


Глобалната икономиката рискува да навлезе в рецесия след около девет месеца, ако президентът Доналд Тръмп предприеме още една стъпка в плановете си за въвеждане на високи мита върху внасяните от Китай потребителските стоки, прогнозира голямата американска банка Morgan Stanley.

В анализ за своите клиенти "Морган Стенли" (Morgan Stanley) прогнозира, че може да настъпи световна икономическа рецесия, ако Тръмп наложи мита от 25% върху вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара, след като преди дни той заплаши, че от 1-ви септември САЩ ще започнат да облага стоки на такава стойност, произведени в Китай, с мито от 10%.

Очакваното от началото на следващия месец мито от 10% е достатъчно лошо, но все още поносимо, посочи Morgan Stanley, но отбеляза, че ако това ниво на митото остане в сила по-дълго от четири или пет месеца, глобалният растеж ще остане слаб в диапазона между 2,8% до 3%, въпреки съкращенията на лихвите ставки от страна на водещите централни банки.

Според последната оценка от юли на Международния валутен фонд глобалният растеж през 2018-а година беше 3,6%, но се очаква да се забави до 3,2% през тази година.

Анализатори на Morgan Stanley обаче отбелязват, че реалното притеснение е свързано с корпоративните нагласи. "Въпреки че не знаем точната повратна точка,  ние осъзнаваме риска от потенциално нелинейно затягане на финансовите условия и негативното му въздействие върху капиталовите инвестиции и пазара на труда“, се посочва в този анализ.

Рисковете, твърдят от Morgan Stanley, са в посока надолу (за по-слабо от очакванията представяне на световната икономика), като глобалната икономика ще навлезе в рецесия след три тримесечия, ако Доналд Тръмп вдигне последните мита до 25%, а Китай предприеме контрамерки.

Анализаторите на Bank of America Merrill Lynch също отбелязват риска от повишаване на последните митнически тарифи до 25 на сто. "Виждаме значителен риск, че митата от 10%, които ще влязат в сила от 1-ви септември, ще бъдат увеличени впоследствие до 25%. По този начин САЩ ще наложат мита от 25% върху целия внос на китайски стоки".

"Ние също така смятаме, че съществува голям риск от въвеждането на мита за внос на автомобили и на автомобилни части от страни извън Северна Америка (с евентуално изключение Южна Корея), тъй като такива тарифи биха стимулирали производителите да спазват по-строгите правила на USMCA за местно производство", посочиха икономистите на Bank of America, позовавайки се на актуализираният търговски пакт между САЩ, Канада и Мексико, известен като USMCA.

Изненадващото решение на Доналд Тръмп от миналата седмица да въведе мита от 10% за останалия внос на китайски стоки за 300 млрд. долара продължава да се отразява силно негативно на световните капиталови пазари и предполага нов силен спад на Уолстрийт в началото на днешната търговия.

Фючърсите на индекса DJIA се понижават с над 370 пункта (спад с 1,4%), на широкият индекс S&P500 - с 1,5% и на технологичният индекс Nasdaq100 - с над 2% около час преди старта на американската търговия.

Допълнително негативно влияние върху инвеститорските нагласи оказва и днешната драматична обезценка на китайската валута, която се срина с близо 1,5%, пробивайки ключовата бариера от 7,0000 юана за един щатски долара за пръв път от първата половина на 2008-а година. Това рязко поевтиняване на юана е китайският отговор за преодоляване на негативните последици от високите американски мита за втората най-голяма икономика в света.

Днешната силната обезценка на юана може допълнително да ескалира търговският конфликт между Вашингтон и Пекин с оглед на факта, че Доналд Тръмп отдавна критикува китайските управляващи за манипулиране на местната валута в опит да получат търговско предимство, като една по-нататъшна слабост на юана може да засили гневна на президента на САЩ и да доведе до изпълняване на неговата закана да оближи с 25% целият китайски внос за около 550 млрд. долара.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg