EUR 1.9558
USD 1.8118
CHF 1.9990
GBP 2.2736
CNY 2.5044
you tube
mobile version

Moody’s и ЕЦБ:неуправляема Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody’s и ЕЦБ:неуправляема Гърция

mail17:15 | 14.05.2012прегледи 307 коментарикоментари 0


Правителствената безизходица в Гърция увеличава вероятността страната да излезе от еврозоната и затруднява оценяването на рейтинга на гръцките банки. Предупреждението дойде от международната рейтингова агенция Moody’s. В седмичния си обзор агенцията посочва, че "нараства вероятността за некоординиран гръцки фалит и за излизане на Гърция от еврозоната". Агенцията смята, че ако Гърция излезе от еврозоната, ще има масово бягство на вложители от банките, замразяване на депозитите от правителството, нова валута, която ще обезцени значително влоговете, икономически безредици и прехвърляне на отговорността върху гръцките власти за финансиране и рекапитализиране на банките от европейските валутни институции, което ще накърни способността на банките да кредитират и да подкрепят растежа.

Европейската централна банка (ЕЦБ) няма да подкрепи фалирали гръцки банки, съобщи радио Скай. По-нататъшното купуване на държавни облигации от ЕЦБ няма да помогне и на правителствата е казано да приложат структурни реформи, за да възвърнат доверието на инвеститорите. Това каза Люк Кун, член на управителния съвет на ЕЦБ и управител на белгийската централна банка.

Гръцката Централна банка и финансовото министерство разработват план за извънредна ситуация, за да предотвратят опасността от вътрешен фалит на страната, ако спре финансовата помощ от Европа, съобщава в. "Вима". Икономически фактори в Атина изказват убеденост, че помощта от ЕС и МВФ за Гърция ще бъде замразена, докато не бъде сформирано правителство и докато не бъде възстановена комуникацията с Брюксел и Вашингтон. Фондовете и касите пресъхват, нуждите на Гърция за изплащане на заплати, пенсии, надбавки и помощи, надхвърлят 4 млрд. евро на месеца, а в хазната има пари само до края на юни, бият тревога те.

Гърция няма да може да обслужва задължения на държавата от началото на юни. Това предупреждава премиерът Лукас Пападимос в писмо до президента на страната Каролос Папуляс, представено от него вчера на политическите лидери, съобщи гръцкото радио Скай. В писмото се посочва, че няма непосредствена опасност за плащането на заплати и пенсии през май, но се отправя призив незабавно да бъде възстановена политическата стабилност. Акцент в писмото се поставял и на изтънелите финанси на държавата и на възможностите за плащане или неплащане на облигации с изтичащи сега падежи. Утре гръцкото правителство трябва да реши дали да плати тези облигации. Еврозоната предупреди Гърция, че няма да продължи финансирането на страната преди да бъде съставено правителство, с което да може да преговаря. "Няма време", казал президентът Папуляс на своите събеседници, политическите лидери, с които се е съвещавал през уикенда за сформирането на коалиционно правителство. Той раздал копия от писмото на премиера Пападимос, което съдържало всички данни за истинското състояние на гръцките банки и финансите на държавата.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg