EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody’s засега не преразглежда рейтинга на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody’s засега не преразглежда рейтинга на Гърция

mail10:31 | 30.04.2010прегледи 608 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Moody’s обяви, че ще изчака да бъдат оповестени условията на механизма на МВФ и ЕС за оказване на финансова помощ на Гърция преди евентуално преразглеждане на кредитния рейтинг на страната, предаде Associated press.
Агенцията обаче предупреди, че вероятността за "понижаване с няколко степени" остава висока.
Във вторник Standard & Poors понижи с три степени кредитния рейтинг на Гърция - от "ВВВ+" до "ВВ+" до категорията на спекулативните инвестиции.
Гръцкото правителство в момента води преговори с експерти от МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) по техническите условия на помощта в размер от 45 млрд. евро. Очаква се разговорите да приключат до края на седмицата.
Същевременно гръцкият министър на труда и социалното осигуряване Андреас Ловердос каза, че правителството ще реформира пенсионната система като част от условията за задействане на помощния механизъм, предаде Reuters.
Реформите ще включват премахване на периодичните допълнителни средства, изплащани към пенсиите, но графикът за въвеждането им все още не е уточнен, посочи министърът пред в. Financial times. "Целта на всичко това е да избегнем рухването на страната", каза Ловердос.

Междувременно парламентът на Република Кипър вече гласува да бъде отпусната финансова помощ на Гърция в размер на 60,6 млн. евро,  съобщиха медиите в страната.
Помощта е била гласувана в рамките на внесен от правителството допълнителен бюджет.   Депутатите от парламентарните партии в Кипър призоваха парламентите на страните от ЕС също да подкрепят Гърция.
Финансовият министър Харилас Ставракис каза, че кипърският парламент може да одобри и допълнителна помощ за Гърция, ако Европейският съюз реши да е по-голям размерът на спасителния пакет за Гърция. 
Възможно е тази помощ от страна на Кипър да възлезе и на 180 млн. евро, казал министърът. Той пояснил, че засега все още не е ясна окончателната сума, която ще бъде отпусната на Гърция от ЕС и МВФ, и че ако тя е 90 млрд. евро, делът на Кипър в нея ще бъде 180 млн. евро.           


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg