EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody's понижи рейтинга на Кипър

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody's понижи рейтинга на Кипър

mail13:00 | 13.03.2012прегледи 338 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Moody's понижи днес с една степен оценката на Кипър до спекулативно равнище заради отражението на кризата в съседна Гърция върху банковата система в страната, предаде Франс прес. Дългосрочният кредитен рейтинг на Кипър е понижен от Ваа3 до Ва1 (лат. букви), а средносрочната оценка е намалена от Prime-3 на Not Prime. Перспективата на тези оценки е негативна, което означава, че Moody's не изключва да ги понижи отново в средносрочен план.
Кипър беше застрашен от такова решение на Moody's откакто в началото на ноември агенцията постави страната под негативно наблюдение.
Така Moody's става втората голяма рейтингова агенция, която категоризира Кипър сред рисковите кредитополучатели. Подобно решение взе Standard & Poor's в средата на януари, като понижи оценката на страната с две степени до ВВ+ (съответстваща на Ваа3 при Moody's). Третата голяма агенция, Fitch Ratings, все още оценява Кипър с рейтинг ВВВ-, най-слабата възможна оценка за надежден кредитополучател, след понижението с една степен в края на януари.
В комюникето си Moody's обяснява решението си с нарастващия риск да се наложи кипърското правителство да се притече на помощ на банките си, твърде изложени към гръцката икономика. Агенцията се опасява също от "крехкото" доверие на инвеститорите спрямо Кипър, който вече е изгубил достъпа до международните капиталови пазари. Според агенцията кипърските банки масово ще трябва да укрепят собствените си капитали след преструктурирането на гръцкия дълг. Тя оценява финансовата цена на това на 20% от БВП на страната, като държавата ще трябва отчасти да участва в това усилие, предоставяйки капитали, съответстващи на 5 до 10% от БВП.
Moody"s обяснява обаче, че е понижила оценката на Кипър само с една степен заради мерките за строги икономии, въведени от правителството през ноември. Планът би трябвало да позволи да се намали бюджетният дефицит до 3 процентни пункта от БВП през 2012 година, прогнозира агенцията. Освен това откритият природен газ край бреговете на страната представлява "положително развитие" за финансите й. Гръцката криза обаче ще продължи да поражда доста значителни рискове за кипърските финанси през следващите 18 до 24 месеца, което оправдава негативната перспектива за суверенния й дълг.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg