EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Moody's повиши рейтинга на Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Moody's повиши рейтинга на Гърция

mail10:07 | 10.11.2020прегледи 845 коментарикоментари 0


Рейтинговата агенция Мудис (Moody's) повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция от B1 на Ba3 със стабилна перспектива, съобщават АНА-МПА и БТА.

Основните аргументи за решението са два:

Първо, подчертава се, че продължаващите реформи допринасят за устойчивото подобряване на институционалния капацитет и вече са довели до осезателен напредък в области като фискалното управление и борбата с корупцията. Според Мудис рискът от отстъпление в тези области е нисък.

Второ, перспективите за развитието на страната през следващите години са положителни въпреки краткосрочното негативно въздействие на пандемията от коронавирус, особено в сектора на туризма.

Гръцката икономика ще се облагодетелства от продължаващите усилия за подобряване на инвестиционния климат, успоредно с притока на много съществени европейски ресурси за възстановяване, като се прогнозира темп на растеж от 3,5 процента в средносрочен план.

Агенцията предвижда, че дългът на Гърция ще се увеличи значително тази година и ще достигне до около 200 процента от БВП, преди да започне да намалява отново от следващата година в условията на икономически растеж.

В доклада се допълва, че съотношението на дълг към БВП за Гърция има по-ограничено значение в сравнение с други страни, като се има предвид дългият му срок за погасяване и системното и редовно облекчаване на дълга, предоставено на Гърция от кредиторите от еврозоната.

Възможността на обслужване на дълга, изчислена като плащания по лихви, съотнесени към държавните приходи, е по-голяма за Гърция (прогноза за 6,2 процента през 2021 г.) в сравнение с другите страни с кредитен рейтинг Ba (10,9 процента) и се очаква да продължи да се подобрява в условията на много благоприятни условия за финансиране.


Тагове: Moody, Гърция
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg