EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Mercedes води в нова класация на електромобилите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Mercedes води в нова класация на електромобилите

mail16:12 | 19.09.2023прегледи 1150 коментарикоментари 0


Разстоянието, което може да измине електрически автомобил с едно зареждане на батерията, задвижваща мотора му, е ключово условие за тези, които са решили да си купят подобно превозно средство. Дори и да не им се налага често да използват пълния пробег на електромобила, за купувачите той е от голямо значение, посочват представители на автомобилната индустрия. 

Но кои модели електрически коли могат да изминат най-дълго разстояние с едно зареждане на батерията? Отговор на този въпрос дава нова класация, която е съставена от експерти в бранша.

Mercedes-Benz EQS

Ако желаете да изминете възможно най-дълго разстояние със захранван от батерии електрически автомобил (BEV), то в този момент колата, която би ви дала тази възможност е Mercedes-Benz EQS. Тя е електрически вариант на луксозния модел S-class, съчетан с още по-елегантен дизайн, който подобрява аеродинамиката й.

EQS може да измине до между 727 и 800 километра с едно зареждане на батерията, която е с капацитет от 108,4 киловатчаса, посочва производителят.

Volkswagen ID.7

В надпреварата за създаването на електрически автомобил, способен на дълъг пробег, успешно участва и друг германски автомобилостроител - концернът Volkswagen Group. Новият му електрически модел ID.7 съчетава изчистен дизайн и иновативни технологии с максимален пробег до 700 километра, без да се налага спиране за зареждане на батерията. Електрическият седан е създаден на базата на легендарния модел VW Passat.

Новият електромобил на германския концерн беше представен за първи път през април и се планира да бъде пуснат в продажба до края на годината. 

"С ID.7 ние достигаме следващото равнище на електрическата мобилност", заяви Томас Шефер, главен изпълнителен директор на подразделението на Volkswagen за производство на автомобили, цитиран от ДПА. 

Polestar2

Шведският производител на електрически превозни средства Polestar е много по-отскоро в автомобилния бизнес в сравнение с германските гиганти Volkswagen и "Мерцедес", но моделът му Polestar 2 кара и специалистите, и обикновените любители на колите да затаят дъх. Той е с каросерия тип фастбек, но неговият елегантен дизайн е повлиян и от визията на автомобилите с повишена проходимост, известни като SUV.

Polestar 2 може да измине до 653 километра с едно зареждане на сравнително компактната си батерия, която е с капацитет от 82 киловатчаса, информира компанията, която е съсобственост на китайския концерн Geely и на прочутото му шведско подразделение Volvo Cars.

Tesla Model S

Специализиралата се в производството на електрически автомобили американска корпорация Tesla създаде електромобил с дълъг пробег преди повече от 10 години, когато пусна на пазара своя Model S. Сега, най-новата версия на този модел, може да измине до 652 километра с едно зареждане на батерията си. Tesla обаче не разкрива какъв е нейният капацитет. 

Model S притежава много добри динамични характеристики. Дори стандартните модели могат да ускорят от 0 до 100 км/ч за по-малко от 4 секунди. 

Освен това шофьорите на Model S могат да използват някоя от над 50-те хиляди станции за бързо зареждане на електрически превозни средства, изградени от Tesla. Те се намират предимно в САЩ, Канада, в редица европейски страни, сред които и в България, в Китай, Япония, Южна Корея, Тайланд, Сингапур и Австралия. У нас са изградени две подобни станции на Tesla - в София и Пловдив, според корпоративния сайт на американската компания. 

BMW - i7 и BMW iX 

Германският производител на луксозни автомобили BMW предлага едни от най-разнообразните модели електрически автомобили, а на върха на класацията е BMW i7. По същество този модел е електрически вариант на луксозния седан "Серия 7".  

BMW i7 съчетава комфорт, ефективност и иновативни технологични решения с максимален пробег от до 622 километра с едно зареждане на батерията (101,7 киловатчаса).

Не му отстъпва и друг електрически модел на BMW iX. Това е първият електрически автомобил от "ново поколение", създаден от германския концерн. Той притежава отлични технически параметри, комфортен интериор и спортни динамични характеристики. Батерията на този електромобил, която е с капацитет от 105,2 киловатчаса, му осигурява максимален пробег от до 615 километра с едно зареждане. /БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg