EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

LNG терминал пристигна край Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

LNG терминал пристигна край Александруполис

mail17:45 | 20.12.2023прегледи 1033 коментарикоментари 0


Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация на втечнен природен газ пристигна в морето до гръцкия град Александруполис, както беше планирано. Плаващото съоръжение за съхранение и регазификация отплава от Сингапур на 26 ноември, след като завърши близо 10-месечното си преустройство в корабостроителницата Seatrium.

Пристигането на плаващия терминал на постоянното му място за заставане на котва до голяма степен бележи завършването на проект с емблематично национално и местно значение, отбелязва гръцката обществена телевизия ЕРТ, цитирана от БНР.

През следващите дни терминалът за втечнен газ в Александруполис ще бъде закотвен. След това ще бъде свързан с подводен и сухопътен газопровод с високо налягане, който, след като започне да функционира, ще доставя газ до гръцката преносна система и до крайните потребители в Гърция, България, Румъния, Северна Македония, Сърбия и по-нататък до Молдова и Украйна, както и до Унгария и Словакия.

Проектът се разглежда като ключов за регионалната сигурност на доставките и диверсификацията на природен газ, като един от съакционерите в него е българският оператор „Булгартрансгаз“, а „Булгаргаз“ има резервиран капацитет.

След приключването на пробната експлоатация на терминала за втечнен газ край Александруполис се планира той да започне търговска експлоатация през първото тримесечие на 2024 г. и ще има капацитет за регазификация от 5 милиарда и 500 милиона кубични метра годишно. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg