EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

KBC купи ОББ и Интерлийз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

KBC купи ОББ и Интерлийз

mail09:48 | 14.06.2017прегледи 2011 коментарикоментари 0


KBC приключи сделката по придобиване на Обединена българска банка (ОББ) и Интерлийз от Националната банка на Гърция за общата сума от 610 милиона евро, което представлява 1.10 пъти материалната счетоводна стойност на ОББ и Интерлийз за 2016 г. Придобиването, обявено на 30 декември 2016 г., е одобрено от съответните регулаторни органи и антимонополния орган. Това съобщи банката.

KBC ще използва налични средства, за да плати в брой цената за придобиването.

Сделката ще има много ограничен ефект от 0.54% върху солидната капиталова позиция на КВС, като коефициентът на базовия собствен капитал от първи ред (CET1) ще се задържи много над минималните регулаторни капиталови изисквания. В края на първото тримесечие на 2017 г. коефициентът CET1 на KBC беше 15.7% (при пълно натоварване, съгласно Датския компромис).

Надзорният и управителен съвет на новата структура ще се ръководи от Петър Андронов – настоящ Кънтри мениджър на КВС Груп за България и Главен изпълнителен директор на СИБАНК.

Йохан Тейс, Главен изпълнителен директор на KBC Group NV, каза следното: “Много съм доволен от придобиването. Днес, 10 години след като групата ни започна дейността си в България, правим голяма стъпка напред в страната. На българския пазар, който е сред основните ни пазари, вече ставаме нов силен играч и ще оставим отпечатък във всички сфери, в които работим – банкиране, застраховане, управление на активи, лизинг и др. Ангажиментът ни в България е дългосрочен и намира отражение в стратегията ни да сме сред пазарните лидери, както е на всички основни пазари на KBC. Разширяването на дейността ни в страната, използването на компетентността и динамиката на ОББ и СИБАНК и предлагането на общи продукти и услуги ще ни помогнат да постигнем тази цел и да си осигурим успех в бъдеще.”

Люк Попелиер, Главен изпълнителен директор на бизнес звено “Международни пазари” в KBC Груп, добави следното: “Тази сделка значително засилва позицията на KBC в България и е чудесен пример за стратегическия подход на KBC на основните ѝ пазари. Уверени сме, че от съвместната работа на ОББ и СИБАНК ще има положителен ефект както за клиентите на тези два силни бранда, така и за българската икономика като цяло.”


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg