EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ICGB усвои цялато финансиране

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ICGB усвои цялато финансиране

mail18:15 | 30.10.2023прегледи 827 коментарикоментари 0


Независимият преносен оператор Ай Си Джи Би (ICGB) усвои последния транш от Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България (Ай Джи Би - IGB), съобщи операторът. Финалната сума от 22,1 млн. евро беше одобрена след успешното приключване на редица одитни процедури. 

По-рано през октомври се навърши една година от началото на търговската експлоатация на интерконектора. Новата инфраструктура вече осигурява близо 50 процента от количествата природен газ, необходими за вътрешното потребление на България.

 С изграждането на интерконектора е осигурен и нов маршрут за доставки на природен газ и до други държави от по-широкия регион.

Общата стойност на проекта е 253 млн. евро, посочват от оператора. Средствата са осигурени чрез финансиране от акционерите БЕХ и "Ай Джи Ай Посейдон" (IGI Poseidon), 109,9 млн. евро под формата на заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване (ЕЕПВ) и 39 млн. евро, отпуснати по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК 2014-2020).

В началото на ноември 2022 г. Ай Си Джи Би получи одобрение за последния транш от дългосрочния заем от ЕИБ след успешен одит от независими международни експерти. Последното плащане по ОПИК е извършено през май 2023 г.

Независимите одити ще продължат и по време на фазата на търговска експлоатация на газопровода. Те ще се провеждат ежегодно, включвайки одити на документация и инспекции на терен, с цел да се гарантира пълно съответствие с европейските и националните разпоредби и законодателство, добавят от Ай Си Джи Би.

"Приключването на този етап от развитието на Ай Джи Би e доказателство за последователните усилия на оператора Ай Си Джи Би да осигури пълно съответствие в проектната фаза и да отговори на най-високите стандарти в индустрията.

Сега, достигайки първата ни годишнина в експлоатация с общ капацитет от 3 млрд. куб. м на година, вече работим активно по разширяване на (капацитета на - бел. р.) Ай Джи Би до 5 млрд. куб. м на година.

Това ще допринесе за енергийната сигурност и независимост на региона", заявиха изпълнителните директори на Ай Си Джи Би Джордж Сатлас и Теодора Георгиева. Двамата отбелязаха, че в момента "Ай Си Джи Би" проучва пазарния интерес към тази следваща стъпка от развитието на проекта, се допълва още в съобщението.

Над 16,4 милиона мегаватчаса (MWh) природен газ са пренесени през интерконектора Гърция-България през първата година на търговска експлоатация, съобщиха от независимия преносен оператор в началото на октомври.

Газопроводът започна работа на 1 октомври 2022 г. Той оперира с технически капацитет от 3 млрд. куб. м годишно, като по-голямата част от него вече е резервиран за новата газова година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg