EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

HSBC ще получи €2 млн. за АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

HSBC ще получи €2 млн. за АЕЦ „Белене”

mail16:20 | 12.04.2011прегледи 773 коментарикоментари 0


Консултантът по проекта АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, с която БЕХ вчера подписа договор, ще вземе за услугите си 2 млн. евро фиксирано възнаграждение, а също и нефиксирано, което ще зависи от структурата на финансиране. Това обясни пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА. Не може да се каже в момента колко ще струва възнаграждението на консултанта HSBC по проекта АЕЦ "Белене", тъй като възнаграждението има фиксирана и нефиксирана част, каза министърът. В нефиксираната си част то ще зависи от това каква структура на финансиране е привлечена за осъществяването на проекта, когато и ако той бъде осъществен, посочи Трайков. Фиксираната част от възнаграждението е около 2 млн. евро, а станалата част от 0,95 процента се отнасят към различна фаза в зависимост от това, как се осъществи проекта, добави той. Оптимист съм, че държавата, подкрепена професионално, ще си свърши по възможно най-добрия начин работата, каза Трайков. От консултанта очакваме няколко неща, предстои денонощна работа, за да бъде свършена по-голямата част от тях в рамките само на два месеца, коментира Трайков. Той посочи, че ще бъдат изготвени икономически модел за възвращаемостта на проекта, осъвременено изследване на пазарната среда в България и региона, преглед на пазарните участници, маркетинг към евентуални нови инвеститори, структуриране на финансите. В отговор на въпрос дали HSBC ще успее да свърши всичко това в рамките на два месеца Трайков посочи, че персоналът на консултанта вече е свършил в аванс голяма част от предварителната работа, за която не се изисква предоставянето на конфиденциални данни и това ще им помогне да навлязат с летящ старт в мандата.
Трайков призна, че икономистът от НДСВ Владимир Каролев е един от хората, които са в екипа на британската банка. Според министъра, цитиран от БГНЕС, сред нещата, които директорът на НЕК Красимир Първанов съобщи, след като публично беше оповестено, че той ще бъде освободен от поста му, има редица абсолютно неверни и направо лъжливи твърдения. "За мен това е приключил казус. Факт е, че аз имах редица забележки към неговата работа, както такива свързани с някои процедури обществени поръчки за разширението на мрежата. Разширяването на мрежата е задача номер едно, която аз съм поставил на НЕК, така че да няма проблеми през летния сезон и проблеми с присъединяването на нови потребители", обясни Трайков.
Втората му забележка към Първанов е била свързана с големия брой становища по предварителни и окончателни договори за ВЕИ проекти. "В момента приключваме на второ четене в комисия Закона за ВЕИ, с което ще сложим ред в този сектор. За стимулирането и развитието им – "да", но за възможно най-добрата цена за потребителя и с темповете, които гарантират пазарната конкурентоспособност на тези източници. Оказа се, когато успях с ченгел да изтегля правилно структурирани данни за всичко, което се е случвало по темата ВЕИ в НЕК, че в НЕК процесът не е добре ръководен и е изпуснат от контрол", призна още Трайков.

 


Тагове: АЕЦ Белене, HSBC
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162