EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

HSBC няма да кредитира нефт и газ-находища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

HSBC няма да кредитира нефт и газ-находища

mail11:40 | 22.12.2022прегледи 629 коментарикоментари 0


Британската банка HSBC обяви, че спира да финансира разработването на нови петролни и газови находища поради политиката си на подкрепа, включително и финансова, за прехода към постигането на нулев баланс на въглеродни емисии, предаде ДПА. 

"Вече няма да предоставяме нови заеми или финансиране от капиталовите пазари за проекти, отнасящи се до нови находища на петрол и природен газ и свързаната с тях инфраструктура", се казва в съобщение на банката.

Същевременно тя планира да ускори дейностите си и финансирането на проекти, свързани с инвестиции в чиста енергия. 

"На фона на необходимостта от спешни решения, породени от днешната глобална енергийна криза, планираме да ускорим дейностите си в областта на възобновяемата енергия и "чистата" инфраструктура, в съответствие с обявените ни по-рано цели да осигурим между 750 милиона и 1 трилион долара за устойчиво финансиране и инвестиции до 2030 г. ", подчертава банката. 

Още през 2021 г. някои от най-големите институционални акционери на HSBC поискаха от финансовата институция да обяви стратегия за намаляване на кредитите, които отпуска за разработване на находища на изкопаеми горива, отбелязва ДПА.

На този фон HSBC съобщи, че ще продължи да предоставя финансови или консултантски услуги на клиенти от енергийния сектор на корпоративно ниво, когато плановете им за енергиен преход са в съответствие с целите на й. 

Междувременно говорител на британската банка съобщи, че тя продължава да изпълнява целта си за достигане на възвръщаемост на собствения капитал от поне 12 процента от 2023 г. и след това.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg