EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Handelsblatt: Евро, върви на Изток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Handelsblatt: Евро, върви на Изток

mail13:54 | 22.02.2010прегледи 594 коментарикоментари 0


Въпреки кризата в Гърция, която постави под въпрос стабилността на еврото, немският вестник Handelsblatt, цитиран от Presseurop смята, че стабилността на еврозоната в може да се подобри с приемането за нейни членове на България, Полша и Естония, които дълги години са пренебрегвани като най-слабите звена в ЕС. Изданието смята, че те трябва да бъдат интегрирани бързо в еврозоната и причините за това са няколко.
Полската икономика бе единствената между 27-те от ЕС, която продължи да расте и в разгара на кризата през миналата година.
Въпреки че България се възприема като много корумпирана, страната е единствената в ЕС, която реално отговаря на критериите от Маастрихт за бюджетния дефицит, дори и във вихъра на рецесията.
Германия виждат в присъединяването на Полша, Чехия, Естония и България към еврозоната повече ползи, отколкото рискове за еврото. Въвеждането на еврото ще увеличи силите на свободните пазари в еврозоната, и ще компенсира слабостта, идваща от периферните държави с големи дефицити.
Валутите на балтийските държави и България отдавна са вързани към еврото. Ето защо техните икономики не могат да се възползват от поевтиняване на местната валута и повечето финансови експерти препоръчват бързо въвеждане на еврото, което ще даде предимства на икономиката, без болезнени ефекти.
Разширяване на еврозоната на Изток ще е в интерес на всички, при условие че новите членки отговарят на критериите за въвеждане на еврото. Освен това бъдещите членове на еврозоната в никакъв случай не бива да понесат наказанието и негативите от разточителните държавни разходи на Гърция и Испания.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg