EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Google смени кода за търсене в Китай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Google смени кода за търсене в Китай

mail13:43 | 31.03.2010прегледи 1488 коментарикоментари 0


Много интернет потребители в Китай са лишени от възможността за достъп до интернет търсачката Google, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на съобщение на компанията за получени жалби от потребители.
Услугата "търсене" не работи дори при опит да се влезе в интернет страници, които не са обект на цензура от китайските власти.
Google съобщи, че вчера е започнала да получава оплаквания от клиенти в континентален Китай. В повечето жалби се посочва, че при опит да се намери информация чрез сайта google.com.hk се появява само празно бяло поле. До този резултат водят и опити да се намери линк чрез безобидни термини като "здравей".
Експерти от компанията са установили, че причина за проблемите е решението на Google да смени кода за търсене.
Неговият фрагмент съвпада с абревиатурата на радио "Свободна Азия" (Radio Free Asiа - rfa), чието излъчване се блокира от китайските власти.
"Когато параметрите включват буквите rfa, основният поток от запитванията се асоциира с търсене на радио "Свободна Азия", което отдавна е недостъпно в Китай", съобщи компанията. Google обеща възможно най-скоро да отстрани проблема.
Миналата седмица Гугъл изпълни обещанието си да се откаже от самоцензурата в китайската част от "световната мрежа".
Потребителите на google.cn сега се пренасочват към google.com.hk (Хонконг), където могат да търсят необходимата им информация без цензура, припомня ИТАР-ТАСС.
Електронните пощенски кутии в Yahoo на няколко журналисти и други потребители, чиято работа е свързана с Китай, са били обект на хакерски атаки, допълва Reuters.
Няколко журналисти в Китай и Тайван са установили, че от 25 март нямат достъп до електронните си пощи. Сред засегнатите е  Катлин Маклоклин, независима журналистка в Пекин. 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg