EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

FT:Опасенията за гръцките банки на Балканите остават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

FT:Опасенията за гръцките банки на Балканите остават

mail11:42 | 19.03.2010прегледи 680 коментарикоментари 0


Опасенията, че гръцките банки могат да изтеглят ликвидните си активи от балканските си филиали, намаляват, след като се разсейва и тревогата около евентуална неплатежоспособност на страната, съобщава Financial Times.
Остават обаче въпросите за опасността пред гръцките банки, които допреди по-малко от две години се разрастваха с бързо темпо на Балканите.
Наред с вътрешния недостиг на ликвидност, нарастващите проблеми с кредитите биха могли да принудят банките да изтеглят ликвидните си активи от Румъния, България и Сърбия, твърдят анализатори.
"Опасността се състои в това, че гръцките банки са подложени на все по-голямо напрежение и по-малко са склонни да предоставят финансиране на филиалите си в Югоизточна Европа", отбелязва Нил Шиъринг от Capital Ecnomics.
Въпреки че Европейският съюз обеща на Атина помощ, положението в Гърция би могло да се влоши за частния сектор, включително за банките, разчитащи на кредит от Европейската централна банка.
Банкерите обаче заявяват, че нямат намерение да се оттеглят от регион с дългосрочен потенциал. "Големите четири" банки на Гърция остават печеливши въпреки резкия растеж на необслужвани кредити както в страната, така и на ударените от рецесия пазари, където се намират филиалите.
National Bank of Greece - NBG, EFG Eurobank, Alpha Bank и Piraeus Bank заедно формират най-голямата регионална клонова мрежа с над 1200 филиала в Албания, България, Македония, Сърбия и Румъния.
Четири от 10-те водещи банки в България са гръцки, в Сърбия те са три, а в Румъния - две. Очаква се и трите икономики да покажат растеж, макар и слаб, тази година."Според нас кризата приключи", коментира висш ръководител от Националната банка на Гърция. "Търсенето на кредити се възстановява и ние планираме да  подновим агресивното разрастване", допълва той.
Много малко анализатори прогнозират връщане към годишния растеж на кредитиране от 60-70 процента, който се наблюдаваше на Балканите в средата на изминалото десетилетие. Банкерите обаче все още разчитат на  "изравнителния коефициент" спрямо Централна Европа. 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg