EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Fitch понижи рейтинга на 13 руски банки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch понижи рейтинга на 13 руски банки

mail09:41 | 31.07.2014прегледи 1297 коментарикоментари 0


Рейтинговата агенция Fitch понижи оценката си за 13 руски банки до "BBB" от "BBB+" (латински букви) с отрицателна прогноза, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на прессъобщение на агенцията. Понижаването на рейтингите на банките е обусловено от по-ниския суверенен рейтинг на Русия - от "ВВВ+" на "ВВВ". Решението на Fitch засяга руските клонове на австрийската Raiffeisen Bank, американската Citibank, Росбанк, Русфинанс банк, банк ДелтаКредит, Bank of China, Nordea Bank, чиято централа се намира в Стокхолм, Danske Bank с централа в Копенхаген, холандската ING Bank, Себ банк, HSBC, френската Credit Agricole и China Construction Bank. Fitch предполага, че компаниите майки на тези банки могат да понижат равнището на подкрепата за филиалите си при създалата се ситуация, допълва ИТАР-ТАСС.

Еврвопейският съюз внесе още 8 руснаци и три руски компании в черния списък на санкциите заради руските действия в Украйна, съобщиха световните агенции. Имената са публикувани в Официалния вестник на ЕС, издаван в Брюксел. В новата редакция на списъка влизат заместник-шефът на администрацията на руския президент Алексей Громов, бизнесмените Юрий Ковалчук, Николай Шамалов и Аркадий Ротенберг. Последният е отдавнашен спаринг партньор по джудо на Владимир Путин. В списъка на компаниите влиза Руската национална комерсиална банка, която първа започна операции в Крим след анексирането на полуострова през пролетта. Сред добавените в списъка са още завод "Алмаз-Антей" и авиокомпания "Добролет". Техните авоари на Запад се замразяват. Така в черния списък фигурират вече 95 физически лица и 23 юридически.

Коментари в чуждестранната преса

Москва се държи предизвикателно към силните санкции на САЩ и ЕС, целящи да я накажат за подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна. Русия обеща да локализира производството си и да излезе по-силна от изпитанията, подчертава в. The Guardian. Анализатори, към които се е обърнало британското издание, предсказват че засегнатите ключови сектори като финансите, отбраната и енергетиката ще понесат загуби заради изолацията от Запада. Пропуски във формулировката на санкциите може да намалят ефекта им, предупреждава в. WSJ. Санкциите на САЩ не включват най-голямата руска банка - "Сбербанк", посочва изданието. Контролният й пакет е държавна собственост, напомня в. Wall Street Journal и посочва, че и европейските филиали на руски банки са изключени от обхвата на санкциите, въпреки че притежават активи за над 20 милиарда евро в ЕС. Британският в. The Independent от своя страна акцентира върху таен руско-германски план за договаряне на мирно решение, за да се сложи край на международното напрежение около Украйна. Планът, по който работят както германският канцлер Ангела Меркел, така и руският президент Владимир Путин, има две цели: да се стабилизират украинските граници и да се окаже икономическа подкрепа на изпитващата финансови затруднения страна чрез ново енергийно споразумение, гарантиращо сигурността на газовите доставки, съобщава изданието. Русия ще оттегли и финансовата си и военна подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна. В замяна международната общност ще трябва да признае независимостта на Крим - стъпка, която може да е трудна за преглъщане за някои членове на ООН, отбелязва в. The Independent. Украинският президент Петро Порошенко ще трябва да приеме страната му да не се кандидатира за член на НАТО, а Русия няма да пречи на новите украински търговски отношения с ЕС. Планът е бил временно спрян след свалянето на малайзийския самолет, но все още си остава на масата на преговорите, съобщава вестникът, като се позовава на източници, близки до разговорите. Руският външен министър Сергей Лавров обеща "конкретни последствия" за Вашингтон вследствие на наложените санкции, припомня в. Le Figaro. В същото време руските военни моряци в Сен Назер, които се обучават да използват хеликоптероносачите "Мистрал", изглежда не са забелязали кризата – въпреки протестите. Нито те, нито местните жители изглеждат развълнувани от световните вълнения, отбелязва в. Le Figaro.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg