EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fitch и S&P за България след банковата криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch и S&P за България след банковата криза

mail06:30 | 04.07.2014прегледи 6961 коментарикоментари 0


Сътресенията в българската банкова система засега няма да променят суверенния кредитен рейтинг на страната, обяви рейтинговата агенция Standard and Poor's - (S&P), цитирана от Ройтерс. S&P основава оценката си на усилията на властите да предотвратят разпространение на масовото теглене на пари от две банки през юни. Българското правителство предостави на банките държавна помощ от 3,3 милиарда лева под формата предпазна кредитна линия след изтеглянията от Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ), припомня Ройтерс. Оттогава ситуацията се стабилизира, допълва агенцията. Преди да започне масовото теглене, S&P понижи рейтинга на България до една степен над категорията "боклук" ("junk"), изтъквайки като причина политическите сътресения в страната, напомня още Ройтерс. Рейтинговата агенция отбеляза също днес, че масовото теглене на пари отчасти е било отражение на оценката й, направена при понижението, че България има "слаба институционална ефективност и лошо управление".
Неотдавнашното масово теглене на средства от двете най-големи в страната банки с преобладаващо българска собственост, показаха проблемите в корпоративното управление на компаниите, притежавани от местни лица. Това посочи днес международната рейтингова агенция Fitch, цитирана от Ройтерс.
Рисковете с ликвидността се засилиха за всички български банки, след двата случая на масово теглене на средства, настъпили бързо един след друг, отбелязва агенцията. Банките, които са предимно местна собственост /б.р. това не е съвсем прецизно, в България има само 5 български банки, останалите са клонове на европейски банки/, обаче са по-уязвими към загуба на доверието на вложителите заради слабостите в корпоративното им управление, според рейтинговата агенция.
Международният валутен фонд (МВФ) посочи в доклада си за България от юни, че усилията "за намаляване на корупцията и непотизма, включително чрез независима регулация и одит, както и чрез мерки за възстановяване на върховенството на закона", са ключови за икономическия растеж, припомня Ройтерс.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163