EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Fitch, Moody’s, S&P атакуваха руски банки & компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Fitch, Moody’s, S&P атакуваха руски банки & компании

mail11:40 | 30.12.2014прегледи 2202 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Moody's постави под наблюдение с възможност за понижение рейтингите на 45 руски нефинансови компании, предаде Интерфакс.
Агенцията обясни своите действия с влошаване на операционната среда в Руската федерация и високия риск от по-дълбок от очакваното икономически спад. Сред компаниите, чиито рейтинги може да бъдат преразгледани, са "Газпром", "Башнефть", "Лукойл", "Роснефть", "Новатек". Рейтингът на "Газпром" в чуждестранна валута освен това е понижен от "Ваа1" на "Ваа2" с негативна прогноза. Moody's вече постави под наблюдение рейтингите на 16 руски банки и освен това влоши прогнозата за динамиката на БВП на Русия - анализаторите смятат, че руската икономика ще се свие с 5,5% през 2015 година и с 3% през 2016 година.
Standard & Poor's - S&P постави за преразглеждане с "негативна" прогноза рейтингите на Москва и Санкт Петербург, предаде ТАСС.
Агенцията постави за преразглеждане с "негативна" прогноза и краткосрочните и дългосрочните рейтинги на руската банка ВТБ на равнище BBB-/A-3 (лат.букви) и рейтинга на банката по националната скала ruAAA, предаде ТАСС.
За преразглеждане с негативна прогноза са и рейтингите BBB-/A-3/ на дъщерните й структури - Банката на Москва, ВТБ капитал, ВТБ лизинг, ВТБ лизинг-финанс, ВТБ-застраховане.
Агенцията ще преразгледа и дългосрочните рейтинги на казахстанската, австрийската и френската дъщерна банка ВТБ, които са на равнище BB+, като краткосрочните рейтинги на тези структури са потвърдени на равнище B (лат. буква). Поставянето на рейтинга за преразглеждане се дължи на рязкото влошаване на гъвкавостта на руската парично-кредитна политика и с влиянието на отслабването на руската икономика върху нейната финансова система, се казва в съобщението на агенцията.
От своя страна агенция Fitch понижи прогнозата си за 20 руски банки от "стабилна" на "негативна", предаде ТАСС. Сред тях са Московската кредитна банка, банка Санкт Петербург, Зенит, Челиндбанк, РосЕвроБанк, Локо-банк, Примсоцбанк, Новосибирска Социално-търговска банка Левоберьожна банка, Совкомбанк, ТКС банк, СДМ-банк, Азиатско-Тихоокеанска банка, Абсолют банк, Еврофинанс Моснарбанк, Бистробанк, СКБ-банк, Експобанк, Спурт банк, Первобанк, Уралтрансбанк.
Fitch обяснява решението си с очакванията, че силното влошаване на руската оперативна среда ще се отрази негативно на кредитните профили на банките през 2015 година.
Същевременно руският премиер Дмитрий Медведев е подписал постановление за прехвърляне на 1 трлн. рубли на Агенцията за застраховане на депозитите (АЗС) за докапитализиране на банковия сектор. Това съобщи Медведев, цитиран от ТАСС, на съвещание с вицепремиерите.
Първият вицепремиер Игор Шувалов посочи, че се надява до броени часове да получи доклад за банките, които ще получат допълнителна капитализация от АЗС. Проект на съответното постановление на правителството ще бъде предоставен на Медведев до 15 януари 2015 година, допълни Шувалов.
Чрез докапитализацията ще бъде укрепена стабилността на банковата система и увеличен обемът на банковото кредитиране за реалната икономика, се посочва на сайта на правителството. На 27 декември президентът Владимир Путин подписа закон, който дава възможност на правителството през 2014 година да прехвърли до 1 трлн. рубли на АЗС за повишаване на капитализацията на руските банки, припомня ТАСС.
Освен това Владимир Путин подписа закон, задължаващ дилърите на чуждестранна валута да притежават не по-малко от 100 милиона рубли собствени средства, предаде ТАСС. Документът беше приет от Държавната дума на 16 декември и одобрен от Съвета на федерацията на 25 декември. Поправката в закона За ценните книжа въвежда понятието "форекс дилър" като отделна категория сред професионалните участници на този пазар. Законът забранява на форекс дилърите да съвместяват дейността си с друга професионална дейност на пазара за ценни книжа. Новият закон изисква форекс дилърите задължително да членуват в саморегулираща се организация на форекс дилърите, в противен случай ще им бъде отнет лицензът.
Както вече бе съобщено руските чуждестранни валутни резерви са намалели през месец декември на фона на борбата на властите да предотвратят срива на рублата, съобщи руската централна банка, цитирана от ДПА. Резервите на банката в чуждестранна валута са спаднали под 400 милиарда долара за пръв път от финансовата криза през 2009 г., като на 19 декември те са били в размер на 398,9 милиарда, посочи централната банка.
Само за една седмица, от 12 до 19 декември, валутните резерви са намалели с 15,7 милиарда долара. Руската валута се срина тогава до историческо дъно, като едно евро се разменяше за повече от 100 рубли, въпреки че Руската централна банка повиши водещата си лихва до 17%. Рублата поскъпна след силна намеса на централната банка и се стабилизира до нива от 66 рубли за евро и 54 рубли за долар.

JP Morgan очаква руската икономика да се свие с 3,3% през 2015 спрямо първоначално прогнозиран темп на спад от 0,8%. Това се посочва в обзор на инвестиционната банка, цитиран от ТАСС. Прогнозата за свиване на БВП на Русия за 2014 година е потвърдена на равнище 0,6 на сто.Според оценките на анализаторите на банката инфлацията в Русия тази година ще бъде 10,1 процента, а догодинаще отслабне до 9,2 процента.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg