EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

EU банки сринаха борсите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

EU банки сринаха борсите

mail09:10 | 06.01.2012прегледи 644 коментарикоментари 0


Европейските фондови борси отчетоха вчера сериозни загуби заради опасенията, които пораждат банковите сектори в Германия, Испания и Италия, предаде Франс прес.
Акциите на банките бяха подложени на силен натиск заради първата емисия френски държавни облигации за годината и опасенията около банковия сектор в Германия, Испания и Италия. Франция, която искаше да привлече от 7 до 8 милиарда евро,  в крайна сметка получи 7,963 милиарда евро. И макар лихвите да остават като цяло ниски, то търсенето бе по-слабо, отколкото при предишните търгове.
Испанският министър на икономика Луис де Гиндос Хурадо заяви в интервю за в. "Файненшъл таймс", че испанските банки се нуждаят от провизии до 50 милиарда евро допълнително, за да разчистят сметките си.
Търговията с акции на UniCredit SpA, която е най-голямата банка в Италия, пък беше спряна вчера за втори пореден ден, след като котировките й се сринаха с близо 10 % заради твърде големи отстъпки в цената на акциите при усилията й да увеличи капитала си със 7,5 милиарда, за да отговори на новите европейски изисквания за подсигуряване на банките срещу евентуални загуби.
 В проучване банката говори за опасност от "изоставяне" на еврото, ако кризата се задълбочи, макар че според нейния президент такава перспектива е "нереалистична".
Както прави по традиция преди увеличаване на капитала си, "UniCreditt" посочва пред инвеститорите, желаещи да участват в тази операция, "рисковите фактори", пред които трезорът може да бъде изправен. "Опасенията от възможно задълбочаване на кризата със суверенния дълг в еврозоната, могат да доведат до връщане към националните валути в една или повече страни от еврозоната или, при изключително жестоки обстоятелства, изоставяне на еврото", се казва в проучването на банката.
Такава перспектива ще окаже "значително негативно въздействие" върху банката, която освен в Италия има филиали в Германия, Австрия и Източна Европа, предупреждава "UniCredit". Все пак президентът й Федерико Гицони окачествява в интервю, поместено във в. "Соле 24 оре", като нереалистично да се мисли, че еврото може да бъде поставено под въпрос, коментира АФП.


Тагове: банки, борси, срив
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg