EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

E.ON излиза на БФБ скоро?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

E.ON излиза на БФБ скоро?

mail18:00 | 19.10.2010прегледи 1113 коментарикоментари 0


Инициативата за качване на дружества на борсата излиза от БАЛИП, каза за Инфосток Любомир Бояджиев, председател на управителния съвет на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници. Като представител на борда на борсата и като представител на инвестиционните посредници, мога да кажа, че този въпрос многократно е поставян пред борда на борсата и пред финансовия министър, както и пред министъра на икономиката, енергетиката и търговията, каза Бояджиев. Доколкото знам към момента се работи за приватизацията на E.ON. За други не съм чувал. Не мога да отговоря кога ще бъде пуснат държавния дял от това дружество на БФБ-София. За друго не знам да се работи. Ние не сме спрели да повдигаме въпроса за излизането на дружествата на борсата, допълни той.
Смятам, че за да има една нормално функционираща борса, трябва да има достатъчно на брой нормални и ликвидни компании, каза Владислав Панев, председател на съвета на директорите на УД Статус капитал. В момента тези дружества са твърде малко, така че наистина е най-логично на борсата да се търгуват едни от най-големите компании в България. Все още има няколко останали държавни дружества, така че съм на мнение, че за да има една нормално функционираща борса, трябва да се листват те, и то поне дял от 30% на големи държавни компании. Това, обаче, зависи от волята на правителството, допълни Владислав Панев.
Има развиващи се икономики, които нямат силни борси, като Словакия например, така че не е задължително успехът на икономиката да се свързва с успеха на фондовата борса. В нашия случай това обаче би било изключително добре, тъй като освен ликвидност, ще има възможност за инвестиции и развитие на пазара, като се гарантира и една много по-голяма публичност на държавата. Самото листване означава да се дават тримесечни отчети и информация на публиката, което би било добре не само за капиталовия пазар, а и въобще за подобряване на имиджа на България като цяло, коментира Панев.
Хората, които подготвят документите за приватизация, със сигурност ще бъдат уволнени когато даденото дружество се приватизира. Това е целият проблем, каза също днес председателя на Института по пазарна икономика Красен Станчев. Нещата не са на толкова ниско ниво. Това би трябвало все пак да се решава на ниво правителство, обясни Владислав Панев.
Още от началото на тази година се говори, че катализатор за възстановяването на капиталовия пазар, който в условията криза изпадна в колапс, може да бъде листването на борсата на дялове от Българския енергиен холдинг (БЕХ), дъщерните му дружества Булгартрансгаз, АЕЦ Козлодуй, НЕК, Булгаргаз, Електроенергиен системен оператор, ТЕЦ Марица Изток 2, както и притежаваните от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма 33-проценти дялове в електроразпределителните дружества, контролирани от ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН./със съкращение/
 


Тагове: борса, компании
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg