EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ENI настоява за по-голямо участие в Южен поток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ENI настоява за по-голямо участие в Южен поток

mail17:56 | 12.05.2009прегледи 771 коментарикоментари 0


South_Stream1Окончателното споразумение за строежа на газопровода „Южен поток”, в който участва и България, вероятно ще бъде подписано от основните партньори – Газпром и италианската ENI - на 15 май, петък, при посещението на италианския премиер Силвио Берлускони в Сочи за срещата му с Владимир Путин, прогнозира в.„Комерсант”.
От ENI обаче твърдят, че все още има неизгладени въпроси между двете компании. Един от тях е, че ENI, желае да поеме маркетинга на природния газ и в транзитните страни (каквато е и България), докато Газпром предпочита ENI да ограничи съвместната им дистрибуция на територията на Италия.
Освен това италианците настояват да делят с Газпром годишната печалба от реализация на до 10 млрд. куб. м газ, докато руската компания говори за 6 млрд. куб. м.
Според „Комерсант” още преди няколко месеца Газпром е изпратил до ENI проект за решение за състава на съвета на директорите и назначаването на двама управляващи директори на съвместната компания, оператор на газопровода „Южен поток”, а също така и проектоплан за работата на съвместната компания за периода 2008-2010 г. ENI е излязла с нови предложения.
Италианската компания настоява в проекта да се включи и газовата преносна станция „Береговая”, което означава съвместно да се регулира обемът на преминаващия по тръбите газ. ENI иска да участва и в управлението на наземната част на газопровода (част от тръбите ще минават по дъното на Черно море). Газпром подписва споразумения със страните, през които ще минава „Южен поток”, без участието на ENI – това са България, Сърбия, Унгария и Словения.
Ако в оставащите 2-3 дни противоречията не бъдат изяснени, вероятно ще се подпише междинен документ, който не урежда всички въпроси и не обвързва страните да пристъпят към незабавна реализация на проекта, чиято приблизителна стойност към момента се изчислява на 20 млрд. евро.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg