EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ENI: "Набуко" е несигурен проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ENI: "Набуко" е несигурен проект

mail10:00 | 16.06.2011прегледи 587 коментарикоментари 0


Газопроводът "Набуко" не е сигурен проект, заяви главният изпълнителен директор на италианската енергийна компания ENI Паоло Скарони, цитиран от ДПА.Брюксел до голяма степен оценява "Набуко" като възможност за намаляване на европейската зависимост от руския газ. В ЕС Ени е един от най-близките съюзници на руския енергиен гигант Газпром. Двете компании работят заедно по друг газопровод - "Южен поток", който трябва за свързва Югоизточна Европа с руските газови находища, отбелязва ДПА.
"Никога не сме виждали тръбопровод, нуждаещ се от десетки милиарди долари инвестиции, който няма партньор за доставките на газ. Nabucco е консорциум на потребители на газ, така че от наша гледна точка този газопровод не е сигурен проект", посочи Скарони пред Европейския парламент в Брюксел.
"Набуко" стана приоритетен за ЕС след руско-украинските газови кризи през 2006 г. и 2009 година, които оставиха няколко европейски страни без гориво за отопление в средата на зимата. Русия заяви, че решава проблема, като изгражда нови тръбопроводи, които заобикалят Украйна, като "Южен поток", припомня ДПА.
Акционери в проекта "Набуко" с равни дялове по 16,67% са австрийската OMV, унгарската MOL, БЕХ ЕАД-България, румънската Transgaz, турската Вotas и германската RWE. Бъдещият газопровод ще е с дължина около 3300 км, 412 км от които на българска територия. Капацитетът на съоръжението се предвижда да бъде 25,5-31 млрд. куб. метра.
"Южен поток" трябва да бъде завършен през 2015 година, а "Набуко" - през 2017 година. Много анализатори оценяват двата проекта като борба за власт между Русия и ЕС, но според Скарони няма конкуренция между газопроводите. ""Набуко" ще може да бъде пуснат в действие, ако се осигурят поне 10-15 милиарда кубични метра газ от Азербайджан", посочи Скарони."Не знам дали тези, които участват в (него) ще искат да продължат и да похарчат 10-12 милиарда евро, след като е осигурен само един договор (за доставки)", допълни той.
През януари Азербайджан подписа обща декларация с лидерите на ЕС, с която обеща, че ще бъде "устойчив" доставчик на газ за Европа.Ако Азербайджан не удържи обещанието си, консорциумът Набуко ще си остане само с "много слабото утешение" да предприеме съдебни действия, отбеляза Скарони.

 


Тагове: Ени, Набуко
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158