EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

DESFA взе 20% от LNG при Александруполис

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

DESFA взе 20% от LNG при Александруполис

mail06:30 | 09.11.2020прегледи 522 коментарикоментари 0


Гръцката компания „Газтрейд“ подписа споразумение с гръцкия национален газов оператор DESFA за придобиване на 20% от капитала и участие в LNG терминала край Александруполис. Споразумението е подписано в Атина от председателя на борда на директорите на „Газтрейд“ Елмина Копелузу и от главния изпълнителен директор на DESFA Никола Батилана в присъствието на гръцкия министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Константинос Хадзидакис. В рамките на срещата се сключи и ново споразумение между акционерите в компанията - GasLog Cyprus Investments Ltd, DEPA Commercial SA, „Газтрейд“, „Булгартрансгаз“ ЕАД и DESFA.

„Газтрейд“ отговаря за изпълнението на проекта за LNG терминал при Александруполис,  който ще осигури нов път към енергийните пазари в Югоизточна и Централна Европа. Проектът включва изграждането на офшорно плаващо, складиращо и регазифициращо звено (FSRU) за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. То ще бъде разположено на 17,6 км от брега на град Александруполис в североизточна Гърция. Капацитетът на терминала за съхранение на LNG ще бъде 170,000 кубични метра, а капацитетът за доставки на природен газ ще надхвърля 5,5 милиарда кубични метра годишно. Проектът предвижда и изграждането на 28-километров газопровод, по който регазифицираният LNG ще се доставя до гръцката национална газопреносна система и до крайните потребители в Гърция, България, Сърбия, Северна Македония, Румъния, Турция, Молдова, Украйна и Унгария.

Терминалът за втечнен природен газ e европейски проект от общ интерес (PCI - Регламент 347/2013 на ЕС) и е считан за един от приоритетните енергийни проекти в рамките на ЕС, който ще  помогне за гарантиране сигурността на доставките и диверсификацията на източниците и маршрутите на енергийно снабдяване. Успешното изпълнение на проекта ще засили конкуренцията и ще подпомогне създаването на хъб за търговия с природен газ в по-широкия регион на Югоизточна Европа, носещ ползи за всички крайни потребители.

Проектът се развива в синергия с останалите съществуващи или планирани ключови проекти за газова инфраструктура в региона като интерконектора Гърция-България (IGB), TAP, интерконектора България-Сърбия (IBS), интерконектора Гърция-Северна Македония , подземното газохранилище в Кавала и терминала за втечнен природен газ при Ревитуса. Терминалът край Александруполис и този при Ревитуса осигуряват единствената инфраструктура за доставка на природен газ в региона, която е независима от преноса на газ през турска територия.

Участието на DESFA в проекта ще осигури на „Газтрейд“ допълнителен опит в експлоатацията на новия терминал и ще има ключова роля за проникването на LNG в региона.  Това ще допринесе за оптимизиране на доставките на газ в Гърция и региона на Югоизточна Европа, предлагайки на тези пазари повишена енергийна диверсификация и гъвкавост. Акционерите на DESFA са SENFLUGA S.A. (Snam S.p.A., Enagás S.A., Fluxys и DAMCO S.A.) с 66% и гръцката държава с 34% участие.

"Щастливи сме, че DESFA става партньор в този проект. Споразумението, което подписваме днес, носи сериозни ползи и за двете страни и най-вече – за потребителите в Югоизточна Европа. Опитът на DESFA в управлението и експлоатацията на газопреносна инфраструктура ще ни помогне да максимизираме синергията между нашия терминал и този в Ревитуса. Уверени сме, че сътрудничеството ни ще допринесе за засилване на енергийната независимост в региона“, заяви управляващият директор на „Газтрейд“ Константинос Спиропулос.

“За нас е особено важно, че в тази усложнена социално-икономическа обстановка DESFA поема отговорна роля и инвестира в проекти, които са от сериозно значение за Гърция и региона. Терминалът при Александруполис е следващата важна стъпка по пътя към енергийния преход. DESFA е част от този процес, който ще постави страната ни в центъра на енергийното развитие. Ние сме ангажирани да допринесем за успешното реализиране на проекта чрез нашето ноу-хау“, отбеляза главният изпълнителен директор на DESFA Никола Батилана.

Очаква се LNG терминалът край Александруполис да заработи в началото на 2023 г. Новото споразумение подлежи на одобрение от компетентните национални и европейски органи.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911