EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Dell прие извънсъдебно споразумение за $ 100 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Dell прие извънсъдебно споразумение за $ 100 млн.

mail16:20 | 23.07.2010прегледи 769 коментарикоментари 0


Американският производител на компютри Dell се е съгласил да изплати 100 милиона долара за извънсъдебно уреждане по иск на Федералната комисия за ценни книжа и фондови борси (ФКЦКФБ) за финансови злоупотреби, предаде ИТАР- ТАСС.
Комисията има основания да приеме, че години наред Intel тайно е превеждал пари на Dell, за да използва само негови процесори в производството на компютри. Преведените пари, а не производството на Dell са позволявали на компанията да поддържа изкуствено равнища на печалбата си, каквито са били прогнозите на Wall Street.
Това ставало всяко тримесечие от 2002 година до края 2006 година, се подчертава в разпространения вчера иска от 61 страници на комисията. Тя е убедена, че без тайните суми от Intel реалните доходи на Dell са щели да бъдат доста по-ниски от обявяваните в тримесечните финансови отчети. По оценка на комисията през първото тримесечие на 2007 година парите на Intel представлявали 76 на сто от доходите на Dell.
Предвиждайки развръзката на делото, компанията е заделила миналия месец 100 милиона долара. От тази сума бившият изпълнителен директор Кевин Ролинс е дал 4 милиона долара, бившият финансов директор Джемс Шнайдър  - 3 милиона долара, а основателят и изпълнителен директор на компанията Майкъл Дел се е разделил с 4 милиона долара лични средства. Съветът на директорите на компанията е потвърдил, че няма да иска оставката на Майкъл Дел.
Постигнатият компромис между Dell и Комисията позволява на компанията да се откупи от предвиденото от закона наказание за финансови злоупотреби и да не се признае за виновна, отбелязва ИТАР-ТАСС.



 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg