EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

CEZ обяви търг за 2 реактора на АЕЦ "Темелин"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

CEZ обяви търг за 2 реактора на АЕЦ "Темелин"

mail12:37 | 04.08.2009прегледи 1028 коментарикоментари 0


epa1_lЧешкият държавен енергиен гигант CEZ обяви публичен търг за изграждането на два допълнителни реактора в АЕЦ "Темелин", предадоха световните агенции. Търгът включва и опция за CEZ да поръча до три допълнителни атомни реактора в други части на Европа, което подчертава стремежа на компанията да произвежда електричество с по-ниски емисии на въглероден диоксид чрез по-ограничена употреба на въглища, които силно замърсяват околната среда.
Завършването на новите атомни реактори в "Темелин" е най-добрият вариант за използването на нов източник на електроенергия от икономическа, логистична и техническа гледна точка, заяви в комюнике CEZ.
Последните строителни работи в "Темелин" в началото на десетилетието бяха дело на американската енергийна компания Westinghouse Electric, която в момента е подразделение на японския технологичен конгломерат Toshiba Corp., припомня Reuters.
Други възможни участници в търга са френската енергийна компания Areva SA, руската Атомстройекспорт и германския промишлен концерн Siemens, които са сред подизпълнителите за изграждане на новата АЕЦ "Белене" в България, посочва Reuters.
CEZ уточни, че строителството на двата реактора ще отнеме до 15 години, но не обяви допълнителни подробности. АЕЦ "Темелин" се намира на около 60 км от австрийската граница и е обект на спорове между двете страни членки на ЕС, тъй като Австрия се противопоставя на използването на ядрена енергия.
Изграждането на сегашните два реактора с мощност от по 1000 мегавата по руски дизайн започна през 80-те години. По-късно реакторите бяха усъвършенствани по американска технология, но продължиха да предизвикват спорове заради честите неизправности.
Чешките власти настояват, че електроцентралата е безопасна.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1127