EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

България има шистов газ за 80 години?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България има шистов газ за 80 години?

mail17:56 | 18.05.2011прегледи 2395 коментарикоментари 1


Като местен ресурс, шистовият газ може значително да повиши енергийната независимост на страната ни и да даде още една алтернатива за осигуряване на газ,казал икономическият министър Трайчо Трайков във Варшава на конференцията "Шистов газ - управление на нови енергийни източници в Европа", съобщи МИЕТ.
Ако се докажат предположенията за възможен запас от 300 млрд. куб. м. и повече, то България би могла да разполага със собствен ресурс за период от 80 години, ако запази сегашните нива на потребление. Все още не са правени геоложки проучвания за наличие на шистов газ у нас. Данните са косвени и се основават на сходна структура на скалите с площи в САЩ и регистрирано слабо отделяне на газ при сондажи в Северна България, извършвани при търсене на петрол и газ през 80-те години на миналия век. При анализ на тези данни през миналата година американската компания Дайрект петролиъм България регистрира геоложко  откритие в Централна Северна България, което предстои да бъде оценено до края на 2011 година, за да се определят запасите и да се изготви програма за разработване и добив. Нови проучвания ще бъдат правени в два парцела в Североизточна България. Две компании са подали оферти в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Оценката им ще бъде извършена в тридневен срок, уточни Трайков. При откриване на находище с комерсиални запаси, добивът би могъл да започне след 7 до 10 години.
Трайков акцентирал върху политиката на българското правителство за осигуряване на нови източници и маршрути на газ, включително по Южен газов коридор. Свързването на България с газопровода Турция - Гърция - Италия, както и изграждането на междусистемните връзки със Сърбия, Румъния и Турция, ще превърнат страната в инфраструктурен център за на газ в Югоизточна Европа. България води разговори с Грузия и  Азербайджан за транспортиране на компресиран природен газ през Черно море и продължава работа по търсенето и добива на местен природен газ, допълва Трайков. Важно е технологията на добив на шистов газ да отговаря стриктно на екологичните изисквания и хората да бъдат убедени, че няма да вреди на околната среда, категоричен е българският министър.
На конференцията се обсъжда опитът на Полша и значението на шистовия газ за Европа в светлината на предстоящото полско председателство на ЕС. По експертни оценки Полша разполага със залежи от близо 5 трилиона куб. м. шистов газ. Амбицията на бранша е да бъде създадена обща регулаторна рамка и екологични стандарти, както запознаване на местните общности с дейностите за проучване и добив на шистов газ.
Във Варшава Трайков се е срещнал с министрите на икономикатаи на външните работи на Полша, както и с посланик Ричард Морнингстар - специален пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия. Обсъденили били значението на Южния газов коридор и  добива на шистов газ за осигуряването на енергийната сигурност на страните, както и възможността за търсене на алтернативни решения за Южния газов коридор в случай на забавяне на проекта "Набуко".
При обсъждането на ядрената енергетика била подчертана необходимостта стандартите за безопасност да не се обвързват с технологията.

 


 
Коментари
 
Netrajkow - 28-03-2012 г. 20:34:27

Трайкооооов, след 80 години няма да остане жив българин бе, тъпако. Е - лобистите ще са си получили паричките, ама да знайш - Господ не прощава на продажниците, аз също...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4283