EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Brexit ще удари износа на скоч и уиски

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit ще удари износа на скоч и уиски

mail14:01 | 11.05.2016прегледи 782 коментарикоментари 0


Намаление на износа на уиски и скоч, както и загуба на 40 000 работни места в този бранш могат да бъда едни от възможни последици при евентуално напускане от Великобритания на ЕС. Това прогнозира правителството на страната и водещи лица от индустрията, съобщава Financial Times.
Според британския министър на земеделието и храните Елизабет Тръс британските производители на уиски се радват на търговските споразумения в рамките на ЕС. „Напускането на ЕС ще е като скок в тъмното. Индустрията ще е по-добре ако останем в ЕС, защото производителите на уиски ще имат лесен достъп до общ пазар от 500 милиона души“, заяви тя. Тя добави, че в индустрията са заети 40 хил. души и инвестициите в уискито ще са „по-силни, по-сигурни и по-добри“ в рамките на един реформиран ЕС.
С износ в размер от 3.95 милиарда лири напитката заема един от най-големите дялове в износа на стоки от Великобритания. Индустрията е силно зависимо от чуждестранните пазари, защото изнася 90% от продукцията си. От 10-те основни пазари на уискито, три са в Европа – Франция, Испания и Германия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg