EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Brexit свива бюджета на ЕС с 16%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit свива бюджета на ЕС с 16%

mail18:01 | 24.11.2017прегледи 8913 коментарикоментари 0


Според документи на Европейската Комисия Брекзит ще намали бюджета на ЕС с 16%, което може да доведе до намаляването на фондовете, предназначени за страните кандидат-членки, пише The Daily Express, цитиран от агенция Фокус.

Структурните фондове за Испания и Италия в размер от съответно 37 и 43 милиарда евро може да бъдат драстично намалени, след като Великобритания напусне ЕС. Средствата за помощ на Гърция, Португалия и страните от Източна Европа са също заплашени. Невъзможността на ЕС да получи голяма „сметка за развода" с Великобритания може да доведе до хаотични боричкания вътре в него.

Според британския депутат-консерватор Джейкъб Рийс-Мог Великобритания не трябва да се поддава на натиска на ЕС относно „сметката" и добави, че министър-председателят Тереза Мей притежава „коз" в преговорите, докато Брюксел е отчаян да получи средства, за да запълни дупките в бюджета си.

„Ако кажем, че няма да даваме вноската си за бюджета на ЕС в следващите 21 месеца, докато сме в ЕС, ако не се сключи споразумение по Брекзит, то Съюзът ще получи големи дупки в него. Затова и ако ни казват, че няма да преминем на следващия стадий на преговорите, то тогава и ние трябва да им кажем, че няма да има даваме никакви пари 21 месеца", заяви Рийс-Мог. „Тогава какво ще се случи? Германия ли ще плаща повече? Полша ли ще получи по-малко? Това е наистина силна преговорна позиция за нас", добави той.

Същевременно, стана ясно, че Великобритания е готова да плати по-голяма сума за напускане на Европейския съюз. Тереза Мей е получила подкрепата на ключови министри за новото финансово предложение на Лондон в размер на 40 млрд. лири.

Великобритания е готова на тази стъпка, за да продължат успешно преговорите за Брекзит. Според източници от Лондон в замяна на по-голямата сума Тереза Мей ще настоява за сключването на изгодно споразумение за свободна търговия.


Тагове: ЕС, бюджет, Brexit
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg