EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Brexit: Какво ще стане с ирландската граница?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Brexit: Какво ще стане с ирландската граница?

mail09:35 | 04.10.2017прегледи 9805 коментарикоментари 0


Джон Шеридан е един от онези 30 000 души, прекосяващи границата между Република Ирландия и Северна Ирландия всеки ден. За един фермер, чиито ниви са от двете страни на границата, опасенията са много сериозни.

Не би било възможно. Едната част ще е в Европа, другата - не. Просто и ясно. Как ще става? Според мен, няма как да стане.

Границата се простира на 500 км. по цяла Ирландия, с два пъти повече на брой преминавания по нея, отколкото по цялата източна граница на ЕС. От една страна, Северна Ирландия е част от Обединеното Кралство. На юг от Северна Ирландия.

Цели 30 години тази граница е причина за кървав конфликт между про-британските лоялисти и про-ирландските републиканци. В резултат: 3 500 загинали до мирното споразумение през 1998 г. Освен от икономическите последици, хората на острова се страхуват от завръщане на напрежението между двете общности.

Основният ни страх от Брекзита е да се втвърди границата след мирните 20 години. Не искаме да сме свидетели на това. Имаме споразумението от Разпети петък, постигнато преди 20 години, всички се съобразяват с него. Мирът остава крехък. Последната наблюдателна кула бе съборена през 2007 г. Мирът все още разделя протестантите и католиците в Белфаст. Координаторът от Парламента по Брекзит Ги Ферхофщад е решен да направи всичко, за да избегне втвърдяване от двете страни на границата.

Няма никога да допуснем Ирландия да страда от британското решение да напуснат Европейския съюз. Това е обещанието, което сме поели в Европейския парламент. И обещанието, което е поел целият Европейски съюз.

Вече бе одобрена резолюция в Европейския парламент, обявяваща се за запазване на мира и ограничаване на ефектите от Брекзита за островна Ирландия.

Видео на ЕвропарлТВ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg