EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Bloomberg:Кредит-рискът в BG рязко се увеличава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Bloomberg:Кредит-рискът в BG рязко се увеличава

mail12:23 | 23.11.2009прегледи 473 коментарикоментари 0


Репутацията на любимо място за инвестиции на Източна Европа, където валутите и акциите са донесли обща възвръщаемост в доларово изражение от около 50 процента тази година, започва да се уронва заради стремителното нарастване на дълговете.
Словакия, Полша, България и Чехия са сред седемте държави, отчитащи най-рязко увеличаване на кредитния риск сред следените от  американската агенция за финансова информация Bloomberg.
Издутите бюджетни дефицити принудиха някои от страните членки на Европейския съюз, сред които Полша и Латвия, да отложат плановете си за присъединяване към еврозоната. Румъния и Унгария трябваше да направят съкращения в бюджетите си, които изостриха рецесията в тези държави, за да покрият изискванията за получаване на кредити на стойност от 20 млрд. евро (30 млрд. долара) за финансиране на дефицитите по текущата сметка и бюджетните дефицити.
Към високите кредитни рискове в тези страни се добавя и зависимостта от кредити в чуждестранна валута. Потребителите и компаниите в Латвия, Литва, Естония, Унгария, Чехия и Полша са теглили кредити в евро с по-ниски лихви спрямо кредитите в
собствена валута, след като страните се присъединиха към ЕС през 2004 година. През 2007 г. Румъния и България последваха примера им, отбелязва Bloomberg.
През втората половина на 2008 г. полската злота се е обезценила с 19 процента спрямо еврото, докато унгарският форинт е отчел спад с 11 на сто през същия период, а румънската лея - с 9,5 процента, причинявайки големи затруднения на кредитополучателите да обслужват дълговете си. Валутите на Латвия, Литва, Естония и България са обвързани към еврото чрез валутни бордове, припомня Bloomberg. Поддържането на тези валутни режими обаче е излязло скъпо, тъй като правителствата е трябвало да намалят бюджетните си разходи, за да спазят правилата на ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg