EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

BG икономиката се възстановява през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

BG икономиката се възстановява през 2010

mail13:45 | 05.05.2010прегледи 978 коментарикоментари 0


През 2010 г. българската икономика ще бъде в стагнация, преди да започне да се възстановява през 2011 г, се посочва в тазгодишните пролетни прогнози на Европейската комисия за икономическото развитието на страните в Европейския съюз, които бяха разгласени днес от комисаря по икономическите и валутни въпроси Ол Рен.
Икономическият спад в световен мащаб се отрази тежко на българската икономика. През четвъртото тримесечие на 2009 г. понижението на брутния вътрешен продукт (БВП) се ускори и достигна 6,2 на сто при 5,4 на сто през предишното тримесечие.
Според Европейската комисия тези резултати са свързани също със слабото вътрешно търсене, повлияно от тежките условия за получаване на кредити, от намаления приток на чужди инвестиции, балансови промени и други фактори.
В резултат на спада бюджетният баланс от плюс 1,9 на сто от БВП през 2008 г. премина на минус 3,9 на сто от БВП, тъй като приложените мерки за намаляване на разходите и повишаване на събираемостта на данъците се оказаха недостатъчни да компенсират значителното свиване на приходите. Все пак взетите мерки спомогнаха да се консолидира финансовото състояние и да се избегне натрупването на много по-голям бюджетен дефицит, се отбелязва в прогнозите.
В тях се посочва също, че използването на държавните финанси като възможност да се намалят отрицателните последствия от кризата е било ограничено с оглед да се запази маркоикономическата стабилност.
Заради продължаващото слабо вътрешно търсене българската икономика вероятно ще започне да се възстановява към края на 2010 г. под въздействието на международната икономическа среда.
Първоначално главният двигател на възстановяването се очаква да бъде нетният износ, но през 2011 г. тази роля отново ще се прехвърли към вътрешното търсене, отбелязва Европейската комисия.
Основното предизвикателство за България, която има най-нисък доход на глава от населението в Европейския съюз, е да осигури устойчив и бърз процес, за да настигне икономиките на другите страни. Като се има предвид прогнозата за намаляване на чуждите инвестиции като фактор на икономическата активност, очаква се приспособяването на икономиката да поеме към повишаване на износа, което пък ще зависи в голяма степен от повишаването на външното търсене, се посочва в прогнозите.
Състоянието на трудовия пазар се влоши значително, тъй като икономическият спад предизвика увеличаване на безработицата с 2,9 на сто през 2009 година, което пък засегна основно трудоемки сектори като строителството. Очаква се трудовата заетост да продължи да спада през 2010 г. и да започне леко да се повишава през 2011 г., а намаляването на работните заплати да продължи както през 2010, така и през 2011 година, се допълва в икономическата прогноза за България.
Като посочва, че в България са взети мерки за намаляване на бюджетния дефицит, Европейската комисия прогнозира, че ако няма промяна в тази политика и след предпазлива оценка на ефекта мерките, държавният дефицит през 2010 г. би трябвало да бъде от порядъка на 2,75 на сто БВП.
Някои от бюджетните компоненти предизвикват съмнения. При неблагоприятни развития на трудовия пазар социалните разходи биха могли да надхвърлят заложените в бюджета за 2010 година. Намаляването на капиталовите разходи пък може да засегне
потенциала на икономиката и възможностите за растеж в средносрочен план, въпреки че това е важно за запазване на контрола върху държавните разходи. Освен това евентуално замразяване на заплатите и на пенсиите би могло да се отрази отрицателно на вече слабото вътрешно търсене и да предизвика по-нататъшен спад в приходите от непреки данъци, отбелязва Европейската комисия. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg